Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Ulcior sau Urcior

Aș fi fost în stare s-o țin pe-a mea până-n pânzele albe! Toată viața mea am spus ulcior și sunt destul de sigură că unde am citit prima dată proverbul cu vasul de lut care nu se duce de multe ori la apă tot așa scria. Și s-a întâmplat să verific. Și uite că DEX nu ține cu mine – îmi spune că e doar variantă. Iar DOOM… DOOM2 nici nu îl menționează. Deci corect e urcior pentru ambele sensuri:

Urcior = vas de lut (smălțuit) cu gâtul strâmt, cu una sau două toarte, folosit pentru păstrarea lichidelor; (rar) Loc mai adânc în albia unei ape curgătoare, unde se formează vârtejuri; bulboacă, bulboană;

Urcior = mic furuncul care apare la rădăcina genelor.

Variante şi corecte

[via Idei]

Variantele (în dicţionare, var.) nu aparţin  “limbii literare”, dar sunt menţionate pentru că, deşi incorecte, folosirea lor (frecventă) este o realitate.

Câteva exemple:

Favor este o variantă, dar corect este favoare (avantaj acordat cuiva, cu preferinţă faţă de alţii; dovadă deosebită de bunăvoinţă faţă de cineva).

Repetenţă este o variantă, dar corect este repetenţie (faptul de a rămâne repetent, situaţia de repetent).

Ulcior este o variantă, dar corect este urcior (vas de lut cu gâtul strâmt, cu una sau două toarte, folosit pentru păstrarea lichidelor; mic furuncul care apare la rădăcina genelor).

Alina, Eugenia, vă mulţumim pentru sugestii!