Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Locatar

Până ieri m-aș fi contrazis cu oricine că locatarul e individul care locuiește undeva. Și chiar dacă am mai dat peste informații surprinzătoare de când scriu aici, pentru mine asta cred că intră în top 3 revelații :).

Așadar, dacă și voi credeați că vecinii voștri din bloc sunt locatari, aflați că locatarii sunt strict cei care locuiesc cu chirie. Sigur, are sens dacă e să mă gândesc la ce înseamnă de fapt locație, însă pentru mine e o noutate sensul ăsta restrictiv.

Loc, local şi locaţie

[via Idei]
Loc – punct, porţiune determinată în spaţiu; spaţiu ocupat de cineva sau de ceva.
Local – clădire sau grup de încăperi de utilitate publică (ocupate de o întreprindere, de o instituţie etc.); sală special amenajată unde se serveşte publicului mâncare sau băutură; restaurant, birt, bodegă; particular şi caracteristic pentru un anumit loc; privitor la un loc determinat; dintr-un anumit loc; referitor la un singur punct sau la un mic domeniu din plan sau din spaţiu.

Locaţieînchiriere; chirie plătită pentru anumite lucruri luate în folosinţă temporară; (sens juridic) contract prin care una dintre părţi se obligă să procure şi să asigure celeilalte părţi folosinţa unui lucru pentru un timp determinat în schimbul unei sume de bani.

Ei, facem o “rezervaţie” la o “locaţie”? :)

Eugenia, îţi mulţumim pentru sugestie!

[Actualizare ulterioară] Odată cu ediția din 2009, DEX pare să fi îmbrățișat și un al treilea sens al cuvântului locație. Uzul pare s-o fi impus – ”un loc anume, precis determinat”.