Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Crescător sau Cultivator

Gata cu joaca! S-a întors bufnița pe plantație și ne apucăm din nou de treabă! :)

A, apropo de plantație, una dintre frământările de vacanță ale înaripatei a sunat cam așa: E corectă sau nu formularea „crescător de plante”? Conform DEX, crescătorul pare să fie cel care se ocupă de animale, iar cei care se ocupă de plante sunt cultivatori sau horticultori. Dar oare chiar e greșită ideea de crescător de plante?

man-agriculture-farm-farmer

Brezi sau Breji

„Limba noastră-i o comoară” și probabil că exact acesta este motivul pentru care avem „un chinez, doi chinezi” și „un breaz, doi breji”. Ba, dacă e să ne mai uităm la strict la cuvinte care se termină în „z”, observăm că avem și „un talaz, două talazuri”.

Dar hai să nu mai complicăm lucrurile și să revenim la breaz, căci despre el vorbim aici. Așadar, breazul, când umblă cu mai mulți ca el, face parte dintr-un grup de breji, nu de brezi. Valabil și pentru cneaz, de exemplu. Însă e ceva ce n-are cneazul și are breazul. Din motive istorice/sociale/politice/culturale/etc. nu știu să fi fost și femei-cneaz, dar femei „deștepte, istețe, grozave” (da, asta înseamnă breaz când e vorba despre oameni), oho, avem! Iar când sunt mai multe sunt breze și nu breje.

PS: Când e vorba despre animale, breaz înseamnă „cu o pată albă în frunte sau cu o dungă albă peste bot”.

TheMare