Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type

Bolnavi psihic sau Bolnavi psihici

Am văzut ieri asta la știri:

Sigur, știrea e înfiorătoare, dar despre altceva vreau să vorbim. La un moment dat, etern-prezentul-la-nenorociri-Cătălin-Radu-Tănase spune ”bolnavi psihic” și se corectează imediat cu ”bolnavi psihici” (5:07).

Dacă m-ar trezi cineva în toiul nopții și m-ar întreba cum e corect, probabil că nici n-aș sta pe gânduri și-aș spune imediat ”bolnavi psihic”. Dar înainte să scriu asta am mai cercetat pe ici pe colo și am constatat că e un subiect destul de frecvent dezbătut și niciuna dintre tabere nu pare să câștige categoric. Mie-mi vine s-o țin pe a mea, deși tentația e mare să spui că acordul e musai de făcut. Însă, zău, ar fi careva tentat să spună, de exemplu, ”bolnavă psihică”? E fix aceeași problemă, dar aici varianta corectă pare mai clară, nu?

Virgulă înainte de iar

Despre virgule nu comentăm foarte des, pentru că e posibil să ieșim și noi așa-și-așa dacă e să ne ia cineva la puricat. Însă există și cazuri în care lucrurile sunt foarte, foarte clare, iar acesta este unul dintre ele. Da, categoric punem virgulă înaintea lui ”iar”, însă numai dacă vorbim despre conjuncție! Dacă este adverb, sunt șanse mari să nu fie nevoie de virgulă (de exemplu, ar fi greșit să scriem ”râde, iar de mine”).

Nicidecum sau Nici de cum

Nici (adverb), de (prepoziție) și cum (adverb) pot fi scrise, în funcție de situație, împreună sau separat. Nicidecum este corect într-un singur cuvânt atunci când se poate înlocui cu ”în niciun chip, în niciun caz, defel, deloc etc.”; de exemplu, atunci când ați spune ”nicidecum n-am vrut să-l fac să se simtă prost”. În rest, cele trei părți de vorbire stau bine separate de spații; de pildă, în situații de tipul ”n-am vrut să râd de el, nici de cum vorbește, nici de cum se îmbracă, nici de cum gesticulează”.

Gratis sau Gratuit

După ce am distribuit ieri pe Facebook mesajul ăsta am rămas cu gândul la acel ”gratis”. Care e diferența dintre el și ”gratuit”?

DEX spune că:

Gratis = fără plată, fără bani, în mod gratuit;

Gratuit = care nu costă nimic, care este dat sau primit fără nicio plată.

Deci făcând abstracție de faptul că gratuit are și un sens figurat (”care se dovedește inutil, nejustificat”), gratis și gratuit par să fie sinonime perfecte. Și singura diferență notabilă dintre ele am găsit-o în DOOM – gratis este menționat și ca adjectiv și ca adverb, iar gratuit doar ca adjectiv.

PS: Da, ”pe gratis” este și el corect.

Părţi de vorbire şi Părţi de propoziţie

Dacă am uitat, să ne reamintim:

– părţi de vorbire: substantiv, verb, pronume, adjectiv, adverb, numeral, interjecţie, conjuncţie, prepoziţie, articol.

– părţi de propoziţie: subiect, predicat, atribut, complement.

Nu mai sau Numai

Nu mai – o combinaţie de negaţie şi adverb cu valoare comparativă (acelaşi din contextul mai mult/mai puţin/mai tare/mai verde etc.).

Numai – adverb care indică restricţia sau exclusivitatea; sinonim cu doar.

Exemple corecte:

Nu mai ţipa!

Am numai prieteni buni.

Exemple greşite:

Numai cred în Moş Craciun.

Nu cumpăr nimic, vreau nu mai să mă uit.