SCRI.RO

Știi să scrii?

Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Caută în post
Caută în pagină
Filter by Custom Post Type
Filtrează după categorie
{ "homeurl": "http://scri.ro/", "resultstype": "vertical", "resultsposition": "hover", "itemscount": 4, "imagewidth": 70, "imageheight": 70, "resultitemheight": "auto", "showauthor": 0, "showdate": 0, "showdescription": 1, "charcount": 2, "noresultstext": "Fără rezultate.. ", "didyoumeantext": " Încearcă: ", "defaultImage": "http://scri.ro/wp-content/plugins/ajax-search-pro/img/default.jpg", "highlight": 1, "highlightwholewords": 1, "openToBlank": 0, "scrollToResults": 0, "resultareaclickable": 1, "autocomplete": { "enabled": 1, "googleOnly": 0, "lang": "ro", "mobile": 1 }, "triggerontype": 1, "triggeronclick": 1, "triggeronreturn": 1, "triggerOnFacetChange": 0, "overridewpdefault": 0, "redirectonclick": 0, "redirectClickTo": "results_page", "redirect_on_enter": 0, "redirectEnterTo": "results_page", "redirect_url": "?s={phrase}", "more_redirect_url": "?s={phrase}", "settingsimagepos": "left", "settingsVisible": 0, "hresulthidedesc": "0", "prescontainerheight": "400px", "pshowsubtitle": "0", "pshowdesc": "1", "closeOnDocClick": 1, "iifNoImage": "description", "iiRows": 2, "iiGutter": 5, "iitemsWidth": 200, "iitemsHeight": 200, "iishowOverlay": 1, "iiblurOverlay": 1, "iihideContent": 1, "loaderLocation": "auto", "analytics": 1, "analyticsString": "?ajax_search={asp_term}", "mobile": { "trigger_on_type": 1, "trigger_on_click": 1, "hide_keyboard": 1 }, "aapl": { "on_click": 0, "on_magnifier": 0, "on_enter": 0, "on_typing": 0 }, "compact": { "enabled": 0, "width": "80%", "closeOnMagnifier": 1, "closeOnDocument": 0, "position": "static", "overlay": 0 }, "animations": { "pc": { "settings": { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "results" : { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "items" : "fadeInDown" }, "mob": { "settings": { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "results" : { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "items" : "voidanim" } }, "autop": { "state": "disabled", "phrase": "", "count": 10 } }

Niciun sau Nici un

Niciun se scrie legat atunci când este:

– adjectiv pronomial: N-are niciun interes în acest sens.

– pronume, cu sensul de nimeni: Nu m-a contactat niciunul.

Nici un se scrie dezlegat atunci când este format din:

– adverb + articol: Nu vrea nici o maşină şi nici un apartament.

– conjuncţie + numeral: Nu am nici un câine, nici mai mulţi.

– conjuncţie + pronume nehotărât: Nu mă interesează nici unul, nici celălalt.

Şi există şi situaţia în care se pot intercala părţi de vorbire între nici şi un: Nu ştie nici măcar un exemplu.

EmiNiciun sau Nici un
Share this post

26 comments

Join the conversation
 • SilviuB - August 9, 2010

  Nu sunt sigur ca asta am invatat la scoala. Pe vremea mea parca se scria dezlegat

 • Emi - August 9, 2010

  Dacă vremea ta era înainte de DOOM2 se prea poate :)

 • 'mnealui - August 9, 2010

  Ciudat cu niciun asta. Uneori il vad scris intr-un fel, alteori altfel… Si eu am invatat la fel ca SilviuB. Acum incerc sa ma conformez…

 • VictorCh - August 14, 2010

  Atentie la exprimare: este acceptata formularea “legat” in loc de “impreuna” sau “unit”, dar formularea “dezlegat” (in acest context) nu stiu sa existe ca forma corecta; antonimul corespunzator este “separat”.

  Din cate stiu eu (poate am uitat cum e corect, in deceniile de cand am invatat gramatica, dar asa folosesc eu), uneori ar fi potrivit de scris “niciun”, dar eu folosesc totusi forma “nici un” pt a sublinia caracterul singular (cu sensul adituional “nici macar un”).

 • Emi - August 14, 2010

  Da, aşa e, am să încerc să găsesc un substitut corect, deşi contrastul “legat”-“dezlegat” avea oarece efect, acesta fiind probabil şi motivul pentru care l-am asimilat, în timp, aşa.

 • VictorCh - August 14, 2010

  “Separat” ca substitut pt (incorectul) “dezlegat” (ca antonim pe “impreuna” sau “unit”, se accepta si “legat”) nu pare a fi satisfacator?

 • Alex - August 16, 2010

  Parcă nu-mi sună chiar bine. Mai procesăm :)

 • VictorCh - August 16, 2010

  Eu ASA invatasem (pe vremea mea) la scoala. Intrebarea uzuala era: “Cum se scrie – impreuna sau separat?”

  P.S. CE (Biiip!) are blogul vostru? Mail-ul meu imi tot trimite in spam instiintarile despre comentariile voastre…

 • sebbyluc - October 23, 2010

  @VictorCh, daca vrei sa nu iti mai intre in spam e-mail-uri de la anumite bloguri sau site-uri pe care te-ai inscris, solutia simpla este sa adaugi adresa de la care primesti e-mail la contacte. Astfel providerul de e-mail “vede” ca persoana care iti trimite e-mail iti este cunoscuta si nu e spam.

 • VictorCh - October 24, 2010

  Multumesc pt “pont”, eu nu ma gandisem la aceasta solutie (probabil ca n-‘oi fi avut CU CE :D ). INCA O dovada a nepriceperii mele intr-ale “calculatoristicii”.

 • Cristi - April 4, 2012

  Prostii ! Se trezesc astia acum mai destepti decat vechii scriitori de odinioara. Academia romana actuala incepe de fapt sa stalceasca intelesul cuvintelor romanesti tocmai pentru a pregati avalansa cuvintelor dinafara, care nu se va opune in NICI UN fel cand sugestia va deveni fapta. Sunt cuvinte care pe timpul lui Iorga nu existau – fain, ok, misto, etc si de acestea ar trebui sa se ocupe asa zisa academie, sa le scoata definitiv, nu de analize aburite, de NICI UN fel de pericol limbii romane.

 • costel - June 30, 2012

  in fiecare an schimba astia forma cuvintelor

 • Ovidiu - Argebit.com - July 20, 2012

  S-au schimbat reguli doar de dragul de a se potrivi cu modul cum vorbesc cei mai multi in ziua de azi, ceea ce dupa mine nu e OK

 • cerchez duiu - July 21, 2012

  cristi…Sper ca doar indignarea te-a facut sa scrii textul de mai sus in halul ala. (desi m-as mira…sunt prea multe greseli intr-un text de 3-4 randuri)..As mentiona cateva. “Vechii scriitori” ..sau poate doar “scriitorii de odinioara” ,cred ca era suficient. “Vechii scriitori de odinioara” suna cam….pleonastic. Cred ca si formularea “analize aburite, de nici un fel de pericol limbii romane ” suna ca dracu [sa ma scuze eventualele fete (era sa scriu fetze) bisericesti] . E inutil sa spui “Academia romana ACTUALA incepe sa …” Cred ca pe undeva reiese si faptul ca “avalansa cuvintelor”( si nu “academia”) ….”nu se va opune in nici un fel” (oare CUI?)…Hmmm. Suna ca dracu intregul text P.S. “Parerea mea”

 • mireAsa - November 7, 2012

  Pe vremea mea nu se invata asa. Dar cred ca e mai pe inteles acum. Sunt de acord cu Emi si costel; cand timpul trece legile se schimba, la fel si scrierea cuvintelor, iar odata cu acestea si DOOM-ul. Era DOOM, acum DOOM2 o sa apara si DOOM-urile celelalte (3,4,5…).

 • Theo - March 6, 2013

  Ce rahat de oameni.. se joaca cu limba cum vor ei. O aiureala . Deci toti suntem prosti si analfabeti si ei fac regulile cum vor. Nasol ca se schimba de la o zi la alta tot ce invatam intr-o viata.

 • Panaite Maria - April 14, 2013

  OBS.Vocabularul unei limbi sufera cele mai multe transformari ,in timp[nu morfologia,nu sintaxa] si asta pentru ca el reflecta transformarile care au loc in societate[apar mereu cuvinte noi,altele se invechesc,devin arhaisme],e un proces pe care noi nu-l putem opri !De aceea ne este de mare ajutor DOOM 2 [dar si DEX-ul ]care ne informeaza o data la 20-30 de ani despre schimbarile care apar in vocabular[si in privinta ortografiei, ortoepiei etc]

 • SilviuT - August 21, 2013

  @Alex, de sunat suna la fel:))…poate nu-ti place cum se scrie…nici mie:)))…e o tampenie…daca e ‘niciun interes’, atunci ar trebui sa fie si ‘nicimacarun interes’ :))…daca e ‘nici macar un interes’, lasa frate ‘nici un interes’…cine face porcariile astea din DOOM? Vanghelie?

 • maria - September 12, 2013

  Multumesc mult pentru informatie. Imi este de un real ajutor.

 • R C - January 5, 2014

  ar fi bine sa scrieti despartit pt ca aberatia asta cu scrisul legat nu are logica.. atunci cand poti pune ‘macar’ intre nici si un se scrie despartit.. si asta poti sa faci in 99% din cazuri, iar restul sunt exceptii.. dar nu te poti contrazice cu tot felul de ciudati care habar n au sa scrie dar fac reguli… si care s pusi pe acolo de rude… se scrie despartit si atat…

 • Andutzu - July 23, 2014

  :)) Baietii cu “nici un”, ati incercat vreodata sa va gasiti o femeie, un hobby, orice?

 • VictorCh - July 25, 2014

  Andutzu-le, spre deosebire de dumneata, noi n-am INCERCAT doar, ci am si reusit, am facut-o…

 • Anca - April 4, 2016

  Logica voastra e pe dos ca si stiinta astora care tot schima regulile pentru a fi si ei pomeniti in istoria limbii asteia pe care o pocesc.

Join the conversation

Related Posts