Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Mi-ar place sau Mi-ar plăcea

Mi-ar place sau Mi-ar plăcea
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Deşi este greşită, aud mult mai frecvent forma „mi-ar place” decât aud „mi-ar plăcea” şi asta în ciuda unui raţionament foarte simplu: condiţional optativul se formează din auxiliarul a avea (ar) şi infinitiv, iar infinitivul este a plăcea, nu a place.

Citește și:   O făină, mai multe făinuri

Articole interesante

113 comentarii

  1. Problemele e multe (sic!) cu limba (r)română, dar acest caz, al lui „mi-ar place” vs. „mi-ar plăcea”, seamănă a experiment (nu, nu sufăr de conspirativită). Țin minte că, în urmă cu mai mulți ani, persoane publice cu o prezență bună la televiziuni îi corectau obsesiv pe cei care foloseau „mi-ar plăcea”, cu aerul unora care dețin cheia marilor mistere lingvistice, până când oamenii au căpătat convingerea că „mi-ar place” este varianta corectă, și că ei greșeau până atunci folosind „mi-ar plăcea” (și chiar dacă nu erau în totalitate convinși de acest lucru, se temeau să folosească varianta corectă, de teamă să nu fie ridiculizați de cei care nu își băteau capul cu astfel de nimicuri cum ar fi corectitudinea lingvistică).
    Desigur, este doar o idee răzleață de-a mea, și nici măcar eu nu sunt convins că am dreptate.

  2. Ok ! Hai sa va explic cum stau lucrurile , prin CATEVA INTREBARI NEVINOVATE VIS A VIS DE – EXPRESIILE ” MI-AR PLACE & MI-AR PLACEA ”
    Daca scriu SAU spun – ” mie imi ” placea ” sa merg la munte ” este la timpul trecut – pt. ca imi placea candva , odata , demult ! Acum poate ca nu-mi mai place ! Nu ? Nu pot sa ma exprim pt o actiune ce doresc sa aiba loc astazi ,,,,,,,,, deci , IN PREZENT , la fel ca pt. TRECUT ! ! ! Corect ? Cine ma poate contrazice PE MINE PERTINENT , ca ” mi-ar placea ” suna corect ? Cum Doamne Iarta-ma , SA ACCEPT EU O ASTFEL DE EXPRIMARE ? FORMA CORECTA LA TIMPUL PREZENT ESTE :
    ” MI-E IMI PLACE ” SAU ” MI-AR PLACE ” – pt. ca auxiliarul -ar-,
    INDUCAND -CONDITIONALUL DAT DE CONJUNCTIA ” DACA ”
    este legat obligatoriu de – PREZENT – ex : ” MI-AR PLACE SA MERG LA MUNTE , DACA AI VENI CU MINE ” sau ” FILMUL PE CARE MI L-AI RECOMANDAT , MI-AR PLACE SA-L VAD CHIAR AZI ” SAU ” MI-AR PLACE SA MERG LA MUNTE CHIAR MAINE DIMINEATA ” SAU ” FILMUL PE CARE MI L-AI RECOMANDAT , MI-AR PLACE SA-L VAD CHIAR MAINE , DACA TOT ESTE WEEKEND ” ! DECI , NICIDECUM ” MI-AR PLACEA ” , PT CA NU SUNA BINE – ” MI-AR PLACEA IERI ” CI , ” MIE IMI PLACEA ODATA , DEMULT , CANDVA SA PICTEZ ” ! SUNA GINGAS , NU SUPARATOR LA URECHE !
    In consecinta , domnilor filologi sau academicieni care nu mai stiti ce sa inventati ca sa iesiti la iveala din anonimatul in care va scaldati ,,,,, ” mi-ar place ” suna foarte corect pt. timpul prezent si atat ! Astfel ” mi-ar placea ” , suna grobian , desantat si incalificabil de defectuos ! De ce ? PT CA NICIODATA O FORMA A PREZENTULUI NU POATE SUNA LA FEL CA O FORMA A TRECUTULUI – cel putin , nu in acest caz !
    Asadar , mie personal – mi-ar place – , ca din PREZENT , sa nu va mai etalati ”cultura ” , ca sunteti ridicoli ! ASTEPT CU ARDOARE SA MA CONTRAZICETI D.P.D.V. LOGIC SI FONETIC – NU DUPA BUNUL DVS PLAC !

  3. Domnule crysdany43… lingvist de mahala, cunostintele dumitale de gramatica demonstrate cu aroganta unui profan inconstient se rezuma probabil la cateva elemente superficiale culese fara discernamant din cine stie ce sursa la fel de ignoranta ca dumneata. Aici ti-AS SUGERA (si nu „ti-as sugerez”, chiar daca vorbesc la prezent) o mica schimbare de paradigma. Ce spui de Gramatica Academica a Limbii Romane? Doar n-ai sa-mi spui ca Manolescu, Breban, Buzura sau Simion sunt anonimii de care pomeneai…) Putina umilinta nu ti-AR STRICA (nu „ti-ar stric” ar fi fost un timp verbal mai coerent cu gramatica pe care o cunosti dumneata, dar nu ma las prada eruditiei mutilate pe care incerci sa o impartasesti) la nivel caracterial si mai ales intelectual. AI PUTEA (si nu „ai poti”) sa meditezi mai mult asupra faptului ca umilinta este apanajul inteligentei.
    Oricat de convins ai fi de eroarea pe care ti-ai insusit-o printr-o logica numai a dumitale, foarte personala, nu poti sa vii cu un raspuns atat de poluat la o intrebare dintr-un domeniu in care, in mod vadit, nu excelezi.
    Nu poti veni sa NE „explici cum stau lucrurile” in gramatica limbii romane care si-a stabilit regulile morfologice cu mult inaintea existentei dumitale. Dincolo de greselile de ortografie penibile (citez: „forma corecta la timpul prezent este: mi-e (?) imi place”), de elucubratiile jenante cu rol de demonstratie „stiintifica”, sau de argumentele senzoriale de tipul „nu suna bine” ca rationament justificativ al opiniei dumitale, adaug ca NU e nevoie sa te combata nimeni di punct de vedere LOGIC si FONETIC (?!?) pentru ca NU pe asta se bazeaza regula in discutie. Dumneata confunzi ingrozitor trecutul verbului A PLACEA cu prezentul conditional-optativ al acestuia. Cauta mai bine regula si incearca sa o si intelegi… TI-AR PLACEA, nu-i asa? Daca tot „grobian” iti suna si dupa ce ai citit bine cum se formeaza acest mod verbal, incearca pur si simplu sa te gandesti la alte exemple carora li se aplica exact aceeasi regula banala: A PAREA, A CADEA, A DUREA etc. Mult succes!

    • Astia care va luati ca oile fara sa va documentati inainte si va dati cu parerea dupa ce ati auzit voi la unu sau la altul , amandoua formele sunt acceptate pt ca au intrat in gramatica limbii romane ca uzuale. Forma corecta initiala era „mi-ar place” de la verbul „a place”, „placea ” fiind forma de trecut a acestui verb.

  4. numele ” mari ” folosite in raspunsul ce mi l-ati trimis , erau copii si dumnealor cand eu eram in clasa intai sau a 2 a , in consecinta nu ma puteti convinge ca aveti dreptate atat timp cat , cand toata generatiile dinaintea mea , a mea si cele urmatoare , au fost invatati la scoala , sa se exprime cu ” mi-ar place sa ,,, ” , ” mi-ar pare rau sa …. ” , ” ma doare ” , astfel incat , daca timpul prezent este pt. dvs acelasi lucru cu timpul trecut , dupa cum suna fonetic exemplele de care v-ati folosit ,
    m-am lamurit ! din 4 in 4 generatii , schimbati voi si altii limba romana asa cum va trece prin cap , ca sa mai vindeti niste – dictionare , niste manuale de limba romana si / sau , pt a mai pune mana pe niste spagi grase , pt ca v-ati expus si impus ” noua cultura pe piatza ! Incercati cu alte tertipuri , strategii si variante mai sanatoase sa spalati creerii romanailor adevarati !
    Maine SAU poimaine , ne veti sugera sa ne exprimam in UNGURESTE SI IN LOC DE ” DESTEAPTA-TE ROMANE , NE VETI OBLIGA SA INTONAM IMNUL PATRIEI EVENTUAL PE CEARDASH !
    –––––––––––––
    ti-as ” sugera ” – suna mai bine – iti sugerez
    ai ” putea ” – ––”––”––– – tu poti
    si celalalte exemple date de voi sunt la fel de grobiene si nu regula este banala si teoriile bombastice etalate de voi . faceti un referendum national pt a convinge lumea ca prezentul este de fapt trecut si / sau invers in limba romana ” adevarata ” !
    veti obtine cu siguranta niste ” osanale de cea mai buna calitate ” – sa va bagati limba romana propusa cu japca de voi , undeva ! Dupa 25 de ani de scoala , v-ati trezit voi sa aduceti imbunatatiri limbii romane ! GEORGE PRUTEANU , S-AR ZVARCOLI IN MORMANT SA VA AUDA SI SA VA VADA CA TRAITI PT A MINTI ROMANII CU O LIMBA ROMANA STRICATA ABUZIV SI STRICT DUPA BUNUL VOSTRU PLAC !
    FACETI ! MAI MULT , DACA AVETI CU SIGURANTA DREPTATE , NU VA POATE IMPIEDICA NIMIC SA FACETI UN REFERENDUM PT ” SALVAREA LIMBII ROMANE ” – SA VEDEM ATUNCI ,,,,, CUM LE SUNA MAI BINE IN URECHE LIMBA ROMANA ,,,, TRANSFORMATA DE VOI SAU INVATATA DE EI LA SCOALA ?

  5. – CAT DESPRE UMILINTA ,,,,, EU NU AM DE CE SA FIU UMIL ,,,, M-ATI UMILIT VOI DESTUL CU INCULTURA VOITA CE VRETI S-O IMPUNETI TUTUROR ROMANILOR !
    MI-E GRETA CA V-AM ACORDAT ATENTIE . POATE CA SUNTETI NASCUTI DUPA REVOLUTIE SAU 5-10 ANI INAINTE , DECI NU AVETI CUM SA MA INVATATI VOI PE MINE LIMBA MATERNA , NICIODATA !
    PANA IN 1953 S-A VORBIT CATIVA ANI INFECT ,,, ASA , IN STILUL PE CARE DORITI VOI SA-L IMPUNETI – DUPA 1953 S-A REVENIT LIMBA ROMANA ADEVARATA , PE CARE AM INVATAT-O SI EU LA SCOALA . DIN ‘ 53 SI PANA ACUM , SUNT ” DOAR ” – 59 DE ANI . HMMM DE 5-6 ANI VA CHINUITI SA FACETI VOI MODIFICARI DUPA CE VISATI NOAPTEA SI POATE PT A VA UMPLE BUZUNARELE UMPLAND PIATA DE ” MACULATURA ” MINCINOASA . SUCCES MARE VA DORESC , IN A VA TREZI LA REALITATE !

  6. prezentul conditional-optativ – PE CARE IL INVOCATI MA SUSTINE PE MINE . NU-MI MAI SCRIETI CA M-AM CONVINS CE FEL DE GANDIRE AVETI ! UNDE NU E , NICI DUMNEZEU NU CERE !

  7. Domnule crysdany43,

    Noi nu încercăm să impunem un stil sau să facem modificări. Noi doar încercăm să le respectăm. Unele sunt mai uşor asimilate în limba română (cum ar fi importul de expresii din engleză), iar altele sunt impuse de Academie (scrierea lui „nici o” legat).

    Limba română este într-o permanentă schimbare, iar dovadă stau scrierile lui Ion Neculce sau Grigore Ureche pe care puţini oameni le-ar mai putea citi cursiv acum. Lucrul firesc este să încercăm să ne adaptăm la modificările survenite.

    Chiar dacă insistaţi să nu renunţaţi la convingerile dumneavoastră, acest lucru nu schimbă cu nimic faptul că normele gramaticale au suferit modificări de mai multe ori de când aţi terminat şcoala. Generaţia pe care o incriminaţi nu a făcut altceva decât să asimileze cele mai noi reguli.

    Cu respect,
    Mihai

  8. @Mihai Like. Cred ca trebuie sa caut un plugin pentru like-uri la comentarii 🙂

  9. NU TE STRESA PREA TARE ALEX . MIHAI A FOST UN DOMN IN EXPRIMARE SI IN FOND VIS A VIS DE ANTE-VORBITORII SAI .
    IN REST , TOTUL E TACERE , TOATE-AS VECHI SI NOUA-S TOATE !
    NU-MI MAI BAT CAPUL SA CER EXPLICATII , PT. CA M-AM CONVINS CA ADEVARATUL MOTIV PT CARE IN FRUMOASA ” LIMBA ROMANA ” AU SURVENIT ” MAI MULTE MODIFICARI ”,
    ESTE IN MOD EVIDENT DE NATURA AFACERISTICA SI NICIDECUM UNUL SERIOS , PERTINENT SI / SAU MERITORIU !
    AM GASIT ”CHIAR” SI EU EXEMPLE DE DAT , MULTE DE TOT – LIMBA NOASTRA ROMANA FIIND FOARTE COMPLEXA –
    INSA , CHIAR DACA ACELE EXEMPLE IMI DAU MIE DREPTATE IN MOD EXCLUSIV , NU VREAU SA IMPUN NIMIC NIMANUI . LANCEZEALA , NEPASAREA , INDIFERENTZA , INSOLENTZA , INDOLENTZA , EMANATE -SUNT CA SI MORILE DE VANT CU CARE SE LUPTA ” BRAVUL DON QUIJOTE ” !
    NU DORESC SA CUCERESC REDUTA INFAMILOR CARE TRAIESC FOBIA DISPARITIEI CASCAVALULUI OBTINUT FARA MUNCA CINSTITA CI PRIN ” FALSURI INTELECTUALE ” !
    MEA CULPA , CA AM INTRAT INTR-O DISCUTIE PE CARE
    DACA STIAM CE TEMATICI VA FI CONDUSA O EVITAM !
    AUZITI LUME BUNA ,,,, ” Lucrul firesc este să încercăm să ne adaptăm la modificările survenite. ”
    PAI DE CE TREBUIE SA TOLERAM EU SI CEILALTI ROMANI ”MODIFICARILE SURVENITE IN LIMBA ROMANA ” ?
    DOAR ASA , DE AMORUL ARTEI ? SAU PT. A FI SI CAT MAI MULTI FRAIERI CARE SA-I IMBOGATZEASCA SI MAI MULT PE ” DESTEPTZII PATRIEI MUME ” ?
    LIMBA ROMANA TREBUIE SA FIE UNA SI ACEIASI PT TOTZI ROMANII , NU DOAR DUPA URECHEA SAU DORINTZA DE A-SI TICSI BUZUNARELE A ALTORA ! AUGURII !

  10. Imi pare rau, domnule crysdany43, dar regretatul G.Pruteanu (la care faceti trimitere- pentru a-i intina memoria) a dedicat un episod din emisiunea „Doar o vorba sa-ti mai spun” controversatei teme, iar forma propusa (corecta) a fost „mi-ar placea”(cautati in arhiva)! Eu, in locul dumneavoastra, m-as rusina, daca as scrie „mi-e”imi place(„mi”-pronume personal in dativ, forma neaccentuata+ „e”-forma prescurtata a verbului „a fi”), in loc de „mie”(pronume personal in dativ, forma accentuata), si nu as mai avea curajul sa dau lectii de limba, nimanui!

  11. ……. ADICA , TOATA TZARA ROMANEASCA , DINAINTE DE GHEORGHIU DEJ , ERA O TZARA DE INCULTZI , EXPRIMANDU-SE CU ” – MI-AR PLACE – ” ! NU ? IAR ACUM DUPA REVOLUTZIE , V-ATI GASIT VOI DESTEPTZII LUI PESTE , ASTIA CU TITULATURI DE MAGAZINE GEN – ” FATHER AND SON ” ,,,,, SA SCHIMBATZI LIMBA ROMANA SI ALTA EXPLICATZIE , DECAT ACEEA CA ” A EVOLUAT LIMBA ROMANA ” NU ATI GASIT , NU-I ASA ? ADEVARATUL MOTIV IL STIU DOAR CEI DIN MINISTERUL INVATZAMANTULUI SI MAFIOTZII CE DETZIN EDITURI DE CARTE SCOLARA , PT. A-SI PUNE IN VANZARE ” BAZACONIILE SCHIMBARII ” LIMBII ROMANE , PE CARE VOR EI S-O SCHIMBE ASA DE AMORUL ARTEI SI PT A-SI UMPLE BUZUNARELE ! ASTA NU SE CHIAMA ” EVOLUTZIA LIMBII ROMANE ” CI EXPLOATAREA OAMENILOR DE CATRE MAFIOTZII CARE NU-SI MAI VAND PROSTIILE SI INVENTEAZA ALTELE ! ESTE O INVOLUTZIE TOTALA , ATAT TIMP CAT , PANA IN 2004-2005 , ASA SE INVATZA LA SCOALA , LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA – ” MI-AR PLACE ” SI NU CU ” MI-AR PLACEA ” ! VRETZI VOI SA O SCHIMBATZI , NISTE LINGAI CU PRETENTZII DE LITERATZI ! DOAR CA NU VA MERGE ! VORBITZI VOI STRAMB LIMBA VOASTRA DE CARTON ! SUNT SI EU PARINTE SI NU INTAMPLATOR AM STUDIAT INTR-UNUL DINTRE CELE MAI BUNE LICEE ALE – BUCURESTIULUI – ACUM VREO 30 DE ANI SI STIU FOARTE BINE CE AM STUDIAT ATAT EU CAT SI CE A STUDIAT FIUL MEU CEL MARE ACUM VREO – 15 ANI – ! IN CONSECINTZA , AVAND NOROCUL SA AM DREPT DIRIGINTA O DISTINSA PROFESOARA DE LIMBA SI LITERATURA ROMANA , CE NE-A AJUTAT DE MICI SA NE INDRAGOSTIM DE LIMBA MATERNA STUDIIND-O ASA CUM TREBUIE , NU MA VETI PUTEA CONVINGE CA ” SCHIMBAREA ” LIMBII ROMANE DUPA BUNUL VOSTRU PLAC SE DATOREAZA EXCLUSIV , ” EVOLUTZIEI ACESTEIA ” !
    VORBITZI SI SCRIETZI VOI , DUPA ULTIMILE ” NORME SI ” METODOLOGII ” , IAR PE MINE LASATI-MA IN ” OBSCURITATEA ” MEA SA VORBESC SI SA SCRIU ASA CUM AM INVATZAT LA SCOALA ! RAMANETZI VOI NISTE PUPICURISTI AI NOULUI MILENIU , EU REZERVANDU-MI DREPTUL DE RAMANE ALATURI CLASICI ! VOTATZI UNGURII CACI NUMAI EI VI SE POTRIVESC ,,,,, LA POOCITUL LIMBII NOASTRE MATERNE ! MACAR EI AU 2 SCUZE – OARECUM PLAUZIBILE – !
    1 – SUNT NISTE NATZIONALISTI CE S-AU FORMAT DIN ,,,
    2 – NU SUNT POPOR LATIN SI LE ESTE SI GREU SI LENE SA SE ADAPTEZE UNEI LIMBI CE ARE SI ALTE CATEVA INFLUENTZE !
    –––––––––––––––––––––––––––––––
    CAT DESPRE UNGURI CARE SE CRED TZARA ” NOBILA ” , NUMAI DE BINE ! CUM DOAMNE IARTA-MA , un popor alcatuit fortzat din migratori si aici intra : svabi, ucraineni, slovaci, sarbi, croati , tatari , mongoli si chiar romani , etc – SA SE POATA NUMI – POPOR ? LUATZI-I IN BRATZE PUPATZII PE FRUNTE, CACI NE-AU ” INFRUMUSETZAT ” LIMBA MATERNA ! ESTE CEL PUTZIN JENANT ! ! ! ! ! MEA CULPA – CA NU DORESC SA VA OFER CONCURSUL SI CA NU VREAU SA-MI EDUC COPIII DUPA ACCESELE DVS. DE ORICE FEL !
    AUGURII SI AU REVOIR CU LIMBA VOASTRA DE CARTON – CREPONAT – !

  12. Ca nimic nu-i intamplator, am inteles si eu, dar mai cred ca nu-i suficient sa urmam doar cursurile unor scoli de prestigiu (sunt absolventa unui liceu pedagogic, promotia ”77), mai e nevoie si de „aggiornare”(update – ca tot navigati pe internet). Profesori de exceptie au fost si vor fi mereu, dar rolul lor e de a ne ghida, de a ne prezenta intr-o forma atractiva cunostintele, de a ne face sa ne indragostim (asa cum bine ati precizat), restul revenindu-ne noua, adica responsabilitatea de a ne atinge potentialul maxim. Pentru a fi mai explicita, va dau o replica din Carl Rogers, privitor la rolul educatorului; citatul e in italiana (banuiesc ca o cunoasteti, desi ma indoiesc, daca iau in considerare ortografia lui „augurii”): „Un insegnante, al massimo, e uno che facilita le cose, imbandisce la mensa e mostra agli altri che e eccitante e meravigliosa, e li invita a mangiare. Nessun insegnante ha mai insegnato qualcosa a qualcuno; la gente, in fondo, e autodidatta.”

  13. HRISTOS A-NVIAT !
    ……… PAI ,, ORI BANUITZI CA STIU ITALIANA ,,, ORI VA-NDOITZI !
    SUNTETZI PREA PLINA DE DVS SI NICI NU VREAU SA MA COBOR SA VA COMBAT IN VREUN FEL ,,,, DESI AM CONTRA ARGUMENTE LA CARE , NICI NU VISATZI ! IN MOD SIGUR , CAND TREMINAM EU PRIMELE 8 CLASE – ATENTZIE ! CU MEDIA 9,66 LA LIMBA SI LITERATURA ROMANA , DVS ABIA ARTICULATZI PRIMA SILABA ” – OA – ” .
    IN CONSECINTZA SUNTETZI INSIGNIFIANTA PT MINE , ATAT DVS. , CAT SI PAREREA ENUNTZATA ! CA SA VA VB FRUMOS IN CONTINUARE DESI DVS. PE MINE M-ATI JIGNIT ,
    NU POT SA VA SPUN DECAT , MEA CULPA ! AM INCERCAT INUTIL SA VA LUMINEZ , ASADAR VA LAS IN INTUNERICUL OBSCURITATZII ABSOLUTE IN CARE VA BALACITZI !
    P.S. CUNOSC LA PERFECTZIE 4 LIMBI STRAINE SI RECUNOSC CU PIOSENIE , EVLAVIE SI MANDRIE CA LIMBA MATERNA ESTE – ROMANA – ! NU INCERCATZI SA MA CONVINGETZI PE MINE DE NIMIC . SUNT INTANGIBIL SI DE NEINDUPLECAT ! MA OBOSITZI CRUNT D-RA ANNA ! – ASA SE SCRIE SI-N BULETIN ? NU MAI AVEM NOI ROMANII ,,,, NUME ROMANESTI , CUMVA , NE ESTE RUSINE CU ELE ? IMI FACETZI GREATZA DEJA ! AUGURII …………

  14. @CRYSDANY43
    Tin sa precizez ca am respect pentru persoanele in varsta si de obicei vorbesc cu „Dvs.”, dar daca te-as intalnii pe strada te-as impinge intr-un boschet, la fel si pe restul dictatorilor trecuti care in loc sa-si traiasca scurta viata ce le-a ramas, isi pierd timpul criticand evolutia umana.
    Tu esti cauza pentru care nu evoluam noi ca natie romana. (priveste in jurul tau, observi evolutia? Daca nu, ce mama dracului cauti sa scrii la calculator cu TZ?)
    Tu esti cauza pentru care suntem cei mai prosti din Europa!
    Tu esti dovada pura ca ne tragem din maimute. (Ca tot te descurci cu TZ si SH, cauta pe google … „Experiment cu 5 maimute”).
    Tu esti veriga slaba! De ofilit, te-ai ofilit… acum e timpul sa cazi! Pregateste-te, dar nu pe net, nu prin critici! Lasa planta sa renasca!
    Cand iti dai seama despre ce prostii scoti prin tastatura, te rog frumos, fa un infarct de toata frumusetea, lasa-ne sa evoluam, tu si
    toti comunistii tai!
    Mai CRYS, mai DANY, te-ntreb eu… cum poti sa intrebi tocmai tu daca scrie ANNA in buletin? Iar daca tot n-ai inteles aluzia, esti prost facut gramada.
    Tu ai vreo idee cum se vorbea cu 100 de ani inainte ca tu sa ajungi la scoala? Dar cu 400? I-a pune-ti tu neuronii aia obositi la contributie si fa o comparatie, asta ca sa nu ajungem din nou la originile tale, mai erectus, pentru ca noi astia sapiens lucram la evolutia noastra si nu aveam timp de asa ceva. Cand vrei sa inveti sa faci focul, asculta la sapiens, iar daca esti indeajuns de idiot, imita-i macar!
    Pe final iti spun doar ca ma rog sa nu ai copii ca tine!

    Cum ziciai ca te chiama? :))))
    De-a dreptul penibil!!!

    • Exact tu mister Mihai esti veriga aia slaba de care vorbesti. Mai rau pentru noi ceilalti este ca nici nu-ti dai seama si cauti sa te impui , iar altii mai slabi de inger se iau dupa tine. Efectul de turma a fost si va fi in continuare , din pacate. Si din acest motiv tu esti cel din cauza caruia nu evolueaza societatea. Faptul in sine ca esti incult sau doar ignorant, dar dupa cum te exprimi esti si prost crescut , ( as zice ca esti un tinerel , nascut dupa 90, astfel ai avea o scuza , altfel ai trait degeaba ) nu este cel mai daunator societatii, ci faptul ca incerci sa-i convingi si sa-i indobitocesti si pe altii . Asa a facut si Hitler si a reusit. Omenirea a invatat in urma unor zeci de milioane de morti sa elaboreze o Carta a Drepturilor Omului , sa fie mai toleranta , sa nu dea cu piatra inainte sa se informeze si mai ales sa schimbe piatra cu argumente. Astfel ai si tu acum dreptul sa te exprimi liber si intelegem dificultatile de exprimare – probabil ca ai invatat si ai primit educatia pe timpul stimabilei Ecaterina Andronescu, ministrul educatiei, ” garantat Vanghelie”. Din pacate in loc sa ai argumente , dai cu piatra , lenea e prea mare sa te informezi inainte, si pt ce ai face asta cand oricum tu le stii pe toate? De ce sa nu intri intr-o polemica despre gramatica indiferent ca nu stii sa scrii corect ? De ce sa taci , cand tu ai ceva de zis ?
      Iti spun sincer ca reprezinti cel mai bine motivul din cauza caruia societatea noastra , acum, este intr-o stare atat de deplorabila. Te rog , atat, in loc sa te epuizezi sa-mi dai vreun raspuns destept ca mai sus, incearca sa te gandesti la asta, incearca sa-ti dai seama de ce spun lucrurile astea si incearca sa citesti ceva, orice , dar fara poze.
      Pt orice curiozitate, nu fac parte din generatia domnului CRYSDANY43 , sunt nascut in anii 80 , dar am invatat ce inseamna bunul simt , sa scriu cat de cat corect, sa gandesc inainte sa deschid gura si culmea – am invatat aceleasi lucruri despre verbul „a place” si imi amintesc si cand niste „destepti” s-au hotarat sa schimbe gramatica limbii romane.

  15. Mihai, tot respectul meu! L-ai pus la colt, unde ii este locul! :))

  16. Da` stii care e faza? Oricat ai incerca sa ignori genul asta de oamenii, cand te lovesti de o astfel de aroganta crescuta intr-o minte incuiata si cand te gandesti ca peste tot in facultati/scoli dai numai de profesori gen rapandula asta, iti fierbe sangele, iti vine sa nu mai vrei sa iesi din casa…

  17. Nu spun că e rău ca, de la o temă dată, discuțiile să se extindă și să cuprindă o arie mai largă în jurul temei respective. Rău e că aceste discuții degenerează în discursuri pătimașe și insulte în toate părțile, lipsite cel mai adesea de argumente valide. Și dacă tot vă dați savant cu părerea despre limba română, de ce nu începeți să folosiți diacriticele? Măcar așa, ca dovadă a respectului pe care clamați că-l purtați limbii voastre…

  18. bai… ia mai dati-va in **** mea cu placea al vostru.!!!

  19. Mihaitza si Andrei – scumpilor ! ! ! Se vede cat de infect ganditi si ce educatzie avetzi ! de la ” mi-ar placea ” si pana la felul de rahat in care vorbitzi ,,,,, si va exprimatzi este o diferentza exact cat si intre inteligentza gainii si rahatul din capul vostru !
    suntetzi 2 incultzi si 2 terminatzi de viatza , care mai mult ca sigur ati facut scoala pe maidan nicidecum in vreo scoala gimnaziala sau in vreun liceu ! nici nu vreau sa ma obosesc sa va mai dau exemple ca sa va luminez saracilor cu duhul . DUMNEZEU SA VA AIBA IN PAZA LUI ! ” COMPLACETI-VA DVS. ” CU VOCABULARUL ACESTA DESANTZAT SI MERGETZI PE LUMEA CEALALTA , TOT ASA CUM SALASLUITZI PE-AICI – TUFA DE VENETZIA ! MI-E SILA DE VOI ! SUNTETZI DEPLORABILI ! IN VIATZA , ESTE BINE SA TE LASI CONDUS DE CEL CE TE INVITA SA TE URCI – FIE SI – IN CARUTZA LUI …. SI NU DE CEL DE CARE TE ROGI TU SA TE CONDUCA ,,, IAR EL TE LASA IN MIJLOCUL DRUMULUI CAND TE ASTEPTZI MAI PUTZIN ! CALATORITZI IMPREUNA ! VA MERITATZI PE DEPLIN !
    STITZI CE SATISFACTZIE MARE AM ? – CA NU VA PUTETZI INMULTZI INTRE VOI – ! VAYA CON DIOS ………..
    P.S. PROBABIL CA REGELE MIHAI ESTE UN INCULT IN OPINIA VOASTRA ! NICI SA-I LINGETZI TALPILE NU SUNTETZI IN STARE !

  20. * Regina a adăugat scurt, cu un zâmbet melancolic: «Mi-ar plăcea să ascult ceva de Manuel De Falla».

    * Draga mea fată, iartă-mă că n-ai primit scrisoarea mea. […] bate-mă pe mine că tare mi-ar plăcea să umblu bătut de tine, odor în codru de tâlhari ce ești! (Eminescu – 10.04.1882)

    „Muzica Regelui” – Editura Curtea Veche

    Si personal l-am ascultat pe Regele Mihai in timp ce a spus foarte clar „mi-ar placea”. De mai multe ori!
    Cum spuneam… daca nu poti invata sa faci focul, imita-i pe cei care stiu!
    E frumos afara, iesi intr-un parc si stai pe-o banca, poate hranesti si cativa porumbei.
    Vocabularul meu difera in functie de persoana careia ii este adresat, asa ca te invit sa-l critici pana faci infarct.

    Pana una-alta corect este: MI-AR PLACEA restul este offtopic

    O zi buna tuturor

  21. CE TREABA ARE EMINESCU LA 1882 – 10 – APR. , – DOAR SPUNEAI CA LIMBA ROMANA A EVOLUAT …….. NUUUUUUU ?
    SI-APOI , MIHAITZA SCUMPULE , ” mi-ar place-a- ” al MAJESTATZII SALE REGELE MIHAI L-AI AUZIT DOAR TU POATE ACEL ” a ” de la coada cuvantului ,,, REPREZENTAND POATE ” AAAAAAAAAAAAAAAA …… ” CE TE MAI CREDEAI TU , INTELIGENT ” – IN MAXIMA TA MIRARE ! TOT UN BADARAN RAMAI ATAT TIMP CAT MI TE-AI ADRESAT VULGAR ! IN PLUS ,,, DE PE LA 1953 SI PANA PRIN 2007 SE VORBEA CU ” mi-ar place ” , nicidecum cu ” mi-ar placea ” , in consecintza = 54 de ani chiar nu reprezinta nimic ” PT. TINE ” – CRAI DE MODA VECHE …… SAU POATE SUFERI SI TU DE TINE SI TE CREZI UN GENIU PRECUM EMINESCU ! EL CEL PUTZIN CHIAR DACA ERA UN DEMENT ,,,,, FARA SCAPARE ,,,,, ERA CU ADEVARAT UN GENIU AL POEZIEI ROMANESTI ! TU INSA ,,,,,,, ESTI UN MURITOR DE RAND CU PRETENTZII CA STII LIMBA MATERNA SI-TI SUNA MULT MAI BINE ” sa ne compl@cem ” decat sa ne complacem ” ! MEA CULPA ! TE-AM BAGAT PREA MULT IN SEAMA SI IMI FACI SILA CU ” REPERTORIUL ” TAU FIRAV !

  22. Cris Dani, domnule, nu va mai agitati degeaba pentru ca toti ceilalti au dreptate. „Mi-ar placea” si nu „mi-ar place” este corect si eu unul varianta asta o foloseam de cand m-am nascut. Nu stiu de ce zici dumneata ca se folosea din totdeauna „mi-ar place” , Probabil ca ai dreptate, necunoscatorii o foloseau mai mult ca sigur. Insa vi s-a dat si un exemplu mai sus (de catre neocortex) , eu v-as sugera ( si nu „v-as suger sau sugerez sau alte tampenii din timpul prezent al dumitale) sa reluati acel topic, sa recititi acele exemple cu mai multa atentie. Acolo sunt explicate foarte bine, si neocortex are mare dreptate. Chiar daca actiunea se face la prezent, este conditionat. Nu ai cum sa zici „mi-ar place” pentru ca ai o conditie. De ex: poti sa spui daca „as ajunge” sau daca ” ajungeam” !
    La fel, poti sa spui „imi place” (acum) sau daca…. atunci ” mi-ar placeA”. Acel „a” de la capat este pus cu litera mare intentionat, ca sa va dea de gandit. Nu este pus din greseala, ci pentru ca din punct de vedere gramatica, sa fie scris si pronuntat CORECT.
    Numai bine va doresc.

  23. Priviti cateva exemple.
    Dupa indicile date de domnu crysdani si dya ar trebui sa avem asa:

    Daca as fi destept mi-ar veni o idee rapid.
    Ei vor spune” Daca as fi destept mi-ar vine o idee rapid. (ei prefera verbul la prezent…. nu stiu si nu inteleg de ce)

    – daca sugereaza conditia pentru care verbul ar putea ( si nu ar poate) sa aiba loc

    Alt exemplu:

    DACA as fi bogat „mi-as cumparA” o masina de lux.
    Cei care sustin si folosesc varianta „mi-ar place” se vor exprima astfel:
    DACA as fi bogat „mi-as cumpar” o masina de lux.
    Observatie pentru ei: intr-adevar „cumpar” este la prezent asa cum este si „place” in contextul: „mi-ar place” !!!!

    Prin concluzie:

    Eu CUMPAR (acum–> timp prezent) conditionat va fi: Eu as CUMPARA

    Eu mestec (prezent) –> Eu as cumpara (conditionat)

    Acum la persoana I (mie insumi)

    Eu imi cumpar (acum) –> Eu mi-as cumpara (daca as avea bani)
    Eu imi mestec „guma” –> Eu mi-as mesteca guma
    Eu imi folosesc…. –> Eu mi-as folosi

    Observatie:
    -variante corecte::
    mi-ar folosi, mi-as dori, mi-ar trebui, mi-ar placea
    -variante incorecte:
    mi-ar foloseste, mi-as doreste, mi-ar trebuie, mi-ar place.

    Toate cele bune.

  24. „Cu prostul nescolarizat te lupti putin si ai scapat,
    Dar duci o lupta colosala cu prostul care are scoala!”
    SPECIAL pentru CryssDAny43:
    Cred ca cei dinaintea mea care au incercat in moduri cu siguranta mult prea fine pentru mintea ta sa te EDUCE cu privire la ceva despre care CLAR NU AI HABAR. Asadar vin eu sa te elucidez: ESTI UN DOBITOC care vorbeste. Cauta definitia cuvantului „dobitoc” si ai sa vezi ca nu te jignesc deloc (am observat ca esti usor iritabil). Acum te rog injura-ma poate-poate faci infarctul de care spunea Mihai, sa il facem si pe el fericit.
    Dobitoc, iti spun DOBITOC. Acum du-te si pupa-ti copii.

  25. Rar mi-a fost dat sa „intalnesc” un semidoct precum CRYSDANY43. In afara de faptul ca sustine o tampenie evidenta ( e atat de simplu de format corect conditional- optativul prezent….INTOTDEAUNA cu INFINITIVUL) ,rar mi-a fost dat sa „vad” un prost-crescut atat de agresiv in exprimare. Of, Doamne, mai rar atata lipsa de logica si buna-crestere, „compensata” din plin cu muuulta infatuare, nesimtire si prostie. Lasand deoparte numeroasele lui greseli de exprimare care in mod cert nu sunt provocate de neatentie (CA AM INTRAT INTR-O DISCUTIE PE CARE
    DACA STIAM CE TEMATICI VA FI CONDUSA O EVITAM ….
    LIMBA ROMANA TREBUIE SA FIE UNA SI aceiasi PT TOTZI ROMANII ), crYs-danY asta sustine multe ineptii. Marturisesc faptul ca n-am putut sa citesc tot ce-a „debitat” agramatul asta..Ii spun totusi, ca unul care am invatat gramatica prin anii ’60 ca si atunci se forma conditional-optativul prezent TOT cu INFINITIVUL. Si atunci spuneau multi „mi-ar place”, fara sa insemne ca era si corect. Cu privire la ‘telectualul care ne „explica” despre limba romana,cred ca acum nici macar eVanghelie n-ar putea scoate pe gura o expresie ca cea pe care o voi repeta mai jos: „CA AM INTRAT INTR-O DISCUTIE PE CARE
    DACA STIAM CE TEMATICI VA FI CONDUSA O EVITAM „. O fiinta care poate scrie asa ceva….sa ne „povesteasca” despre conditional-optativ….E PREA MULT ! Sper doar sa nu aiba copii care sa-i „mosteneasca ” nesimtirea si prostia. Romanasule crYsdanY, crede-ma ca NUMAI cu INFINITIVUL se formeaza si s-a format conditional-optativul prezent. Fara nici macar o singura exceptie..Cu atat mai putin se formeaza dupa ureche (fie ea si a unui urecheat care e mai degraba magar ,chiar daca-si spune crYsdany si e cuvantator) Deci mi-ar placea sa nu te mai „aud” cuvantand pe aceasta tema. Mai gresim si noi, dar sa sustinem o tampenie atat de mare cu atata prostie agresiva……Doamne fereste ! „Cheiz clauz”…cum ar spune un o alta fiinta cu doua picioare spre care m-a dus gandul dupa ce am citit doar cateva din randurile scrise de tine.

  26. Ceea ce nu intelegeti este ca aceast CRYSDANY43 nu este decat un gigel care refuleaza pe orice forum (pentru distractie – cautare pe GOAGAL dupa elaboratul lui nickname). Scrierea cu litere mari (in „limbaj” internaut sinonima cu strigatul), asumarea unei varste a senectutii (chiar daca mai mult de 40-45 de primaveri nu a vazut) sau atitudinea agresiv inganfata nu sunt decat incercari disperate al unui..”nimeni”, de a deveni un „cineva”, macar virtual. O victima a anonimatului pe care il permite acest mod de comunicare, si care transforma, de exemplu, barbati in femei si pedofili in prieteni de joaca. Cred ca se poate trata :). Din pacate, a ii da apa la moara si a incerca un dialog care sa il faca sa dea un pas inapoi nu face parte din tratament, ci din contra. II alimenteaza si ii motiveaza elucubratiile.

  27. cerchez duiu (August 17, 2012 at 4:48 pm):
    „…NUMAI cu INFINITIVUL se formeaza si s-a format conditional-optativul prezent.”
    DA, sa traiti! Da’ DE UNDE stii dumneata CARE considera ipochimenul ca este infinitivul corect? De unde stii daca spune „a plăcea” sau „a place”? (EVIDENT, intrebarile sunt „retorice” – in sensul ca nu necesita raspuns, nu ca ar avea vreun efect retoric…)

  28. Oameni buni!
    Let’s make it simple:
    Regula este conditional aux + infinitiv vb de conjugat.De acord?…DECI nu e loc de greseli si supozitii!!!
    DAR verbul care este in final? „a place ” sau ” a placea” ? :)))

    @crysdany esti un penibil =)))
    PS turn off capslock retard !!

  29. Doamne nu pot sa va spun cat de mult m-au amuzat comentariile ce le-am citit aici.Admiratie pentru @Mihai si pentru raspunsul sau vizavi de teoriile lui crysdanny.
    Om educat in adevaratul sens al cuvantului.

  30. Şi să mă piş pe ei netoţi/ că nu-nseamnă nimic nici morţi,/ toţi ăştia care cred că „a vorbi e pentru toţi…progresezi cum poţi. C.M.:)

  31. @VictorCh si @maximus111 citiţi http://dexonline.ro/articol/Mi-ar_*place
    Alexandru Graur explică foarte bine ce este cu verbul „a place”.
    Cu toate că articolul nu a fost transcris impecabil de cei de la dexonline.ro (are ceva greşeli) culegeţi din el esenţialul: deocamdată corect este „a plăcea”; şi spun „deocamdată” pentru că, inevitabil, cei mulţi schimbă, pe lângă altele, şi limba.

    @crysdany43 este un caz de studiat pentru psihiatrii. Nu îi doresc moarte precum Mihai. Dimpotrivă, sper ca, pentru binele său şi al celor din jur, să fi fost descoperit şi tratat până acum. Mai sper să i se fi luat şi dreptul de vot.
    Îi sfătuiesc pe cei ce reacţionează cu violenţă la violenţă (fie ea doar verbală) să cugete un moment (înainte ar fi de preferat – dar în cazul acesta este bine şi după).
    „Dacă te amesteci cu lăturile te mănâncă porcii.”
    Am putea face un internet mai bun izolând, prin lipsa unor reacţii proporţionale şi directe, exprimări de opinie pline de insulte şi neadecvate unui dialog constructiv. Faptul că dialogul se poartă în scris ne oferă timpul necesar pentru a nu fi impulsivi.
    Ce incerc să spun este că oameni precum crysdany43 trebuie lăsaţi în lumea lor, lăsaţi în anonimat. Dialogul trebuie menţinut doar cu cei care dau semne că au ceva de spus explicând cu frumosul şi aducând argumente documentate în sprijinul propriei păreri.

  32. Ciprian, să mă scuzi că am să mă abat de la limba românească literară, dar wtf? :))

  33. Alex O : Multumesc pt stradania de a ne (de a MA) lamuri – da’ CE-ti veni? (Bati la usi deschise…)

  34. Eu cred ca faceti mult zgomot pentru nimic,deoarece fiecare dintre voi are dreptate intrucat faceti referire la doua verbe diferite si ca forma si ca inteles:a place si a placea.Care sunt chiar diferite,indiferent de perioada in care le-ati studiat-vezi dex online.In opinia mea,chiar daca nu intereseaza pe nimeni dar sunt liber sa mi-o exprim,este o tampenie sa afirmi ca „mi-ar placea sa mananc o….”.Dar asta este parerea mea,care vad ca este diferita de majoritatea comentariilor de aici.Totusi,va rog mult,vedeti explicatiile de la cele doua verbe inainte de a mai folosi „mi-ar placea”.O zi buna!

  35. Multumesc pentru clarificare.
    @Mihai: ‘ia’ legat.

  36. Later edit:
    Alex O, scuza-ma ca din toata stradania dumitale de a ne lumina eu n-am vazut decat inutilitatea adresarii ei catre mine.
    MULT mai important – pt mai usoara intelegere si memorare a formei corecte de catre cei care stau in dubiu – ar fi fost sa subliniez metoda aratata (desi neexplicitata verbatim) in articolul linkuit de catre dumneata: este incorecta forma de infinitiv „a place” pt ca infinitivul lung al verbului nu este „placere” (cu accent pe „a”) ci „plăcere”, deci forma corecta de infinitiv este „a plăcea” (similar cu „a tăcea” – „tăcere”, nu cu „a face” – „facere”).

  37. Este o vorba…: „Cu prostul neşcolarizat, te lupţi puţin şi ai scăpat. Dar duci o luptă colosală cu prostul care are şcoală”

  38. „Pe-un om deştept te-ai supărat?
    Îl cerţi un pic şi ai scăpat.
    Dar duci o luptă fără rost
    Cu omul care este prost.”

    Bine, dar… despre cine este vorba in propozitie, dom’ Dragos?

  39. La fel cum era uimit si altcineva care a postat aici despre „nea’_baston_pampers_mosulica-incapabil_de_evolutie_si_isteric_CRYSDANY43”: Mi se pare de-a dreptul „jenibila” vehementa cu care un „old timer” ataca logica si dorinta de evolutie a generatiilor actuale, preluand in schimb tot ce e mai prost de la acestea: „tz” si „sh” ? CapsLock always on? Iti sugerez sa te intorci la foaie si toc, ca de regulile bunului simț la postat „online” e clar ca nu ai auzit. CapsLock always on inseamna ca urli la toata lumea si te face greu de urmarit, nu ca ar fi ceva de ales din posturile tale inafara de aroganta si violenta verbala. La varsta dumitale ar trebui sa primeze decenta si intelepciunea, nu vehementa, isteria, si lipsa de logica. Incapacitatea de adaptare la nou si impotrivirea cu indarjire in a merge pe directia evolutiei reprezinta unul din motivele pt care suntem cu 80 ani in spatele vestului..Fă bine, ia-ți ceiucul, o pastiluță antistress, mergi la nani, si nu mai pune piedici in calea celor care vor sa evolueze!

  40. initial mi-am zis „tiii, ce amuzant”. dupa care m-a lovit tristetea. de ce trebuie sa ne lovim de oameni precum inteligentul de crysdany43?! sper ca asa e si in buletin.

  41. :))))) Patetic academic. 😛

    La tot ce am citit aici s-a rezumat o singura intrebare: daca erati la o masa rotunda sa dezbateti subiectul, ce arma ati fi ales sa luati asupra voastra ?; cutit, arbaleta, pistol,…DEX-ul ???.
    Mi-ar face mare placere sa vad asa un film cu asa o tema profunda.E ca si cand o mana de invatati convin pentru niste norme iar triburile din vecinatatea lor le sunt pro sau contra.Si uite un razboi civil pe fondul constiparii sinapselor academice
    Pacat !.Penibil.Pueril,…Hilar,…(unde gasesc celalalte episoade ?).

  42. „Penibil. […] (unde gasesc celalalte episoade ?).”
    1.) Esti amator de penibilitati?
    2.) Daca paranteza („continutul” său) se incheie cu un semn de punctuatie care semnifica incheiere de fraza (in cazul de fata „semnul intrebarii”), dupa „paranteza inchisa” nu se mai pune punct.

  43. 😛 D-le VictorCh, doar atat ?.Mai uitati-va de cateva ori peste comentariul meu, va rog frumos !.Insist.Veti avea o surpriza in urmatoarea terminatie: 😀 (fac colectie de buline, negre)
    Nu ma surprinde asa un raspuns la ce am avut de exprimat, dat fiind precedentele reactii cu care m-am calit in alte locatii si date virtuale ori din viata de zi cu zi.E batut in piron, ironia si metafora nu pot fi asimilate din aer sau apa.Se educa,…Insist pentru o noua dojana. ;;)

  44. 1. Nu vanez neaparat greseli (in mod intentionat), doar sunt educat (profesional) sa observ greseli de amanunt, incat am ajuns sa le remarc fara sa vreau, si mai SI am o fire mai… „cusurgie”, incat „nu ma tace dr(Biiip!)ul”.
    2. Scuze daca am ofensat, eu considerasem ca noi toti (inclusiv eu) „intram” aici ca sa mai invatam cate ceva, ca sa ne mai corectam cate un detaliu, cate o deprindere gresita… (A fost o reactie poate putin exagerat de caustica in „ton” la tonul ironic din comentariul dumitale pe care eu il interpretasem drept condescendenta: „tema profunda”, „triburi”, „razboi civil”, „constiparea sinapselor academice”…)
    3. In optica mea (si – din cate am dedus – si a autorilor blogului, si a multor altor comentatori) subiectele tratate aici – avand scopul sa ne ajute sa mai invatam cate ceva – le consider/am suficient de importante (pt noi) incat sa nu le luam in deradere.
    4. Patetic – poate (indiferent daca replica se referea la sensul initial in limba romana al cuvantului sau la intelesul de „jalnic” recent adoptat din engleza in urma similitudinii formei care nu este – nu ERA – insotita si de o similitudine a intelesului).
    Academic – nu (EU nu, si (din cate stiu) nici autorii blogului – vezi „nota” de la sfarsitul fiecarei „file” a blogului). Doar amator.
    Penibil si hilar… Deh, de la receptor la receptor.
    Pueril… Hm! Poate ca ar trebui sa ma analizez mai bine, cred ca nu-i imposibil sa ai dumneata dreptate… (DEJA!) Cred ca stii si dumneata cum e dupa o anumita varsta, cand mintea incepe sa-ti „reintinereasca” exagerat de brusc si de mult…
    5. „Masa rotunda” – cel putin virtuala – exista (chiar aici), si „armele” mele sunt in principal memoria – atata cata mai este, la varsta asta – (partea din continutul ei care se refera la gramatica / ortografie / vocabular / etc), logica si „bunul simt lingvistic”. (Uneori nu gasesc argument logic in favoarea modului in care procedez eu, ci pur-si-simplu asa „simt” eu ca e bine / util / necesar sa procedez… si (macar uneori) ulterior mai descopar SI explicatie logica. Iar alteori – daca mi se argumenteaza intr-un mod care ma convinge – ma corectez.) Si DA, tot „arma” imi este SI DEXul. (DOOMul din pacate nu prea – nu-l am „pe hartie” si – desi STIU unde e de gasit – sunt prea nepriceput in „calculatoristica” si „imi vine peste mana” sa „caut” in el, pt mine accesul la el este cam prea dificil.)

  45. Pfff !,…Nici o ofensa.
    („celelalte”, nu cu „a”)
    Refuz sa raspund unor provocari altfel decat o fac, insemnand ca mi-as supune rationamentul unui proces de constiinta in forma gratuita.Fara alte comentarii.Sanatate !.

  46. Ma mir ca domnul Victor, care e atat de atent, nu a observat si celelalte greseli din comentariile domnului Dumitrache. Sau poate ca nu a vrut sa le mentioneze. Si bine a facut, caci asta ar fi insemnat sa-si fi supus si el „rationamentul unui proces de constiinta in forma gratuita”. Si nu SE merita!

  47. Nu corectez ceva ce EVIDENT este DOAR o eroare de tastare (nici n-o iau in seama), ci NUMAI daca respectiva eroare poate fi confundata cu o greseala gramatical-ortografica sau cu o forma incorecta a cuvantului.

    Daca exista vreo provocare, ea este neintentionata, eu doar „ma explicasem”.

    Forma gratuita pt un proces de constiinta? Hm!

    Multa sanatate si dumitale! (Pt mine urarea „pica la fix”.)

  48. „Verbele-bază (a cădea, a plăcea, a părea şi a vedea) sunt atrase spre
    conjugarea a III-a prin derivatele lor. Vom explica mai jos mecanismul acestei
    deplasări. Deocamdată, menţionăm că a plăcea şi a părea sunt destul de frecvent
    utilizate cu forme modificate, de conjugarea a III-a: nu mi-ar place, nu
    mi-ar pare rău (în loc de nu mi-ar plăcea, nu mi-ar părea rău).” Gruita, Gramatica normativa
    Nu este neaparat o exprimare incorecta intrucat multe verge de conjugarea a II trec la conjugarea a III. De ex. : a încăpea, a scădea, a tăcea şi a zăcea.

  49. Liliana, nu comentez fondul comentariului dumitale ci un aspect al formei sub care ideea este prezentata: nu stiu CE or mai fi spunand in aceasta privinta regulile actuale (ca mai nou le schimba ca pe ciorapi), dar „pe vremea mea” invatasem ca la scrierea cu cifre romane fie lasi numeralul cardinal („…multe verBe de conjugarea II trec la conjugarea III.”, fie – daca doresti sa scrii corect, cu numeral ordinal – scrii nu numai „a”-ul din fata numeralului, ci si „-a”-ul de dupa acesta („…conjugarea a II-a trec la conjugarea a III-a”).

  50. Victor, ai dreptate si si pe vremea mea se invata acelasi lucru, nici macar nu obervasem ca am gresit, de aceea am intrat din nou ca nu stiam la ce te referi. Oricum, mersi ca deviezi de la subiect. Hai sa fim cu totii grammar nazi si sa ne luam de faptul ca sunt eu agramata. Asta e! Nu era vorba de mine aici. Eu voiam sa pun accentul pe cu totul altceva. S-a intmplat ca aseara tocmai despre asta citeam iar eu chiar am nevoie sa stiu care este forma corecta pana la urma. Eu asteptam sa vina cineva sa ma contrazica referitor la verbul „a placea”. As fi apreciat daca ai face asta. Astept comentariul tau referitor la „fondul comentariului meu”.

  51. As fi apreciat daca ai fi facut asta, scuze. Uite si scuza: voiam sa spun ca as fi apreciat daca ai fi facut asta dar apoi m-am gandit ca totusi, mi-ar „place/placea” sa faci asta. Asa ca acum as aprecia… 😉 Nu vreau deviezi apoi de la subiect, din nou.

  52. TOCMAI pt ca era vorba despre o „deviere de la subiect” am precizat acest lucru de la inceput.

    TOTI mai si gresim (eu – desi consider ca nu sunt chiar un nepriceput in utilizarea practica a gramaticii – probabil mai des decat multi altii), important este sa ne corectam.

    Aceasta auto-corectare este unul dintre motivele pt care eu intru (si comentez) aici cu atata asiduitate. Crezusem (probabil in mod gresit) ca acesta este si pt dumneata motivul principal pt care intri aici, si incercasem sa-ti facilitez sarcina atragandu-ti atentia asupra unui aspect despre care consideram ca ar trebui corectat. Fusese asadar o actiune din bunavointa, nu un atac – cu alte cuvinte, o critica constructiva, nu distructiva. (Nici un moment nu-mi facuse impresia ca ai fi o agramata, ci doar ca ai gresit – probabil din „scapare din vedere”.)

    Comentasem doar „deviat” intrucat cunostintele mele teoretice (atata cat imi mai amintesc acum, la peste patru decenii de cand am invatat gramatica) in privinta acestui subiect sunt prea sumare / incomplete / necorelate intre ele si prezinta prea multe si prea mari „gauri” pt a-mi fi permis sa comentez asupra SUBIECTULUI (mult prea teoretic pt mine al) comentariului dumitale intr-un fel despre care sa am certitudinea ca este corect si pertinent. In acest scop „ia-te de” cineva cu cunostinte gramaticale la fel de proaspete / complete ca ale dumitale.

    Oricum, pana acum, de-a lungul vietii, mi s-a intamplat in repetate randuri sa aud / citesc forma „mi-ar place”, dar nu tin minte sa ma fi lovit de forma „mi-ar pare”.

  53. „Toți mai și greșim” nu-ți sună dubios coane Victor?

  54. Nu, Alex, nu-mi suna dubios, imi suna omeneste*. „Errare humanum est”, remember? (Da’-‘i adevarat ca „perseverare diabolicum”; ce sa fac, se pare ca sunt nitel diabolic.)
    Alex, dumneata consideri ca DUMNEATA personal nu gresesti (sau eventual ca nu MAI gresesti) DELOC, NICIODATA**? Sau eventual cunosti – dumneata personal – pe ALTCINEVA care nu (mai) greseste DELOC? („Gurile rele” spun ca papa – in calitatea sa de reprezentant pe Pamant al divinitatii – ar fi infailibil, complet scutit de a mai face orice fel de greseli. Eu personal (ne-catolic) am o sanatoasa neincredere – atat in aceasta privinta cat si in privinta reprezentativitatii sale.)
    * Se pare CA_CU cat inaintez in varsta sunt din-ce-in-ce mai constient (CEL PUTIN atunci cand mi se atrage atentia) de greselile pe care le comit (si de cele pe care le-am comis de-a lungul vietii) si le regret din-ce-in-ce mai… acut (ceea ce nu inseamna ca de-acum as fi scutit de a le comite – mai putin pe aceleasi, dar altele „noi” (pt mine), „proaspete”).
    ** Daca da – si daca ai dreptate – nu pot decat sa te felicit, sa-ti urez succes si spor in continuare „pe aceeasi linie” si sa te invidiez cordial.

  55. Alex, cu tot respectul meu, te rog sa-mi spui si mie, care ar fii greseala in ” Toti mai si gresim ” ?
    Eu personal folosesc forma ” cu totii mai gresim ” sau ” mai gresim cu totii ” dar nici forma ” toti mai si gresim ” nu mi se pare gresita. Daca este o greseala te rog s-o argumentezi, intrucat eu primesc e-mail-uri despre discutiile tiparite aici si sunt la curent cu toate parerile/comentariile de-aici.
    VictorCh vreau sa va zic ca mi-as fi dorit ca in liceu sa am un profesor de romana la fel de intelept ca dumneata. Aveti tot respectul meu.
    Pace si iubire.

  56. Tiberiu, n-a zis nimeni că-i greșit. Doar că, uite, și mie-mi sună ciudat :). Probabil ca și tine, aș fi optat fie pentru ”cu toții mai greșim”, fie pentru ”mai și greșim”.

  57. Hm! Eu nici nu ma gandisem (n-oi fi avut CU CE!) ca Alex se va fi referit la FORMA exprimarii mele, eu considerasem ca se referea la FONDUL ei si ca nu era de acord cu indulgenta mea in privinta faptului ca gresim, si in ACEST sens raspunsesem.
    Da, este posibil sa nu fi fost chiar cea mai fericita formulare si sa fi fost poate preferabila vreuna dintre variantele oferite de voi, dar ASA „imi trecuse prin minte” la ora aceea si asa am scris-o.

    Tiberiu:
    Iti multumesc pt frumoasa parere despre mine pe care o exprimi, dar te rog sa nu ma ridici pe un piedestal prea inalt – cand voi cadea de acolo as prefera sa nu ma sparg. (Eu consider ca n-am ajuns inca la intelepciune – sunt inca DEPARTE de asta (dar ma straduiesc sa ma mentin „pe drumul cel bun”) – asa incat este probabil ca la un moment dat la fel sa consideri si dumneata.)
    Daca ti-as fi fost profesor („oficial”) nu stiu daca m-ai fi mai apreciat la fel de mult: rolul unui profesor din sistemul formal („oficial”) de invatamant este (in conceptia mea) sa FORTEZE dobandirea cunostintelor si deprinderilor necesare (conform programei de invatamant) de catre TOTI elevii – de catre FIECARE dintre acestia – (chiar si de catre cei care refuza s-o faca „in mod amiabil”), si in acest sens este „tinut sa” fie sever cu acestia din urma. Prin contrast, aici pe blog consider ca nu… intervine (inafara „heitarilor”) decat cine VREA (cu adevarat) sa-si completeze / corecteze cunostintele (si poate sa contribuie la completarea / corectarea cunostintelor celorlalti), si de la ACEASTA premisa pornesc in analizarea / aprecierea spuselor co-comentatorilor (!).

    In acest sens, cu referire la forma comentariului dumitale:
    – „…care ar FI greseala”, cu un singur „i”. (Ar putea fi – probabil este – o simpla eroare de tastare (dublarea unui semn), dar a „picat” la loc nepotrivit si am preferat sa nu las greseala sa treaca nementionata.)
    – Nu stiu cat de corecta este adoptarea termenului „tiparit” (in loc de „postat”) atunci cand este vorba despre mediul virtual: este adevarat ca textele tastate de catre noi apar pe ecran cu litere NU „de mana” ci „de tipar”, dar (in acceptiunea mea) „tiparirea” este un procedeu tehnic specific, bine definit, care NU este utilizat aici. (Sincer, nu-mi vine in minte niciun cuvant neaos romanesc susceptibil sa inlocuiasca cu succes „postarea”, pastrand toate sensurile, nuantele si conotatiile acestui cuvant. ATENTIE: in opinia mea, „postare – postari”, si NU „post – posturi” – aceasta din urma varianta pierde exact calitatea de precizie a sensului!)
    – „Dumneata” (provenit prin contractie de la „domnia ta”) este un pronume personal de deferenta (respect, politete) medie (forma respectuoasa de adresare catre cei considerati oarecum pe plan de egalitate cu cel care se adreseaza) si – prin contrast cu pronumele personal de deferenta accentuata (de adresat celor considerati superiori) „dumneavoastra” (contractie de la „domnia voastra”), care „tine de” persoana a doua PLURAL – este pronume care „tine de” persoana a doua SINGULAR. In acest context pare oarecum ciudata inconsecventa adresarii (in acelasi text si in acelasi context) ba cu pluralul de deferenta, ba cu un singular respectuos. („…sa va zic […] intelept ca dumneata. Aveti…”)
    (Eu personal nu „tin la” adresarea catre mine cu politete formala, imi este suficienta politetea „de fond” continuta in expunerea de idei pertinente exprimate intr-un limbaj decent si pe un „ton” asijderea.)

  58. Multumesc pentru ca mi-ati atras atentia. Cu siguranta mai am si eu de invatat foarte multe. In ceea ce priveste scrisul verbului „a fi” cu un singur „i” acolo unde trebuia sa apara cu „2 de i”, se mai intampla si datorita greselilor de tastare. (drept dovada se poate vizualiza primul rand din comentariul meu, unde nu am neclijat forma corecta al acestui verb). Iar despre ” tiparit” si „dumneata” tot ce pot sa spun este ca ” graba strica treaba”. Asa mi-a venit in minte si asa am scris. Probabil nu sunt inca destul de copt sau poate ca nu apreciez atat de mult un mediu virtual, incat sa stau si sa ma gandesc bine inainte de a scrie fiecare cuvant dorit pentru a-mi exprima opinia cu referire la un subiect dat. Cu toate astea mi-am dat seama ca pana si in acest mediu ne adresam unor persoane din carne si oase si ca, meritam cu totii un minimum de respect, asta fiind oferita prin cel putin tastare corecta din punct de vedere gramatical.

    Dar urarile de bine si ” inaltarea ” despre care-ati vorbit, nu apar doar pentru a-mi exprima respectul fata de dumneavoastra, ci tocmai datorita faptului ca eu am fost mereu un „elev silitor” caruia i-a placut concurenta si consider ca un profesor exigent ca dumneavoastra era in totdeauna bine venit in mediul nostru.

  59. :)))) si uite ca am ghinion dupa ghinion. De fapt unde am scris cu un singur ” i ” este forma corecta. (m-am documentat). Aveti dreptate. „Care-ar fii” este forma gresita, corect se scrie „care-ar fi”.
    Toate cele bune.

  60. Este realmente o mare placere sa ai asemenea interlocutori, atat in viata reala cat si in mediul virtual. Din acestia care isi recunosc sincer greselile, si le asuma si sunt deschisi spre a-si insusi noi si noi cunostinte. Spre deosebire de cei care sar opariti chiar si atunci cand gresesc si chiar si atunci cand li se atrage atentia frumos sicu blandete, pentru binelelor.

    Acum, Tiberiu, doar ca sa i-o iau inainte dragului meu Victòr, te atentionez ca „al acestui verb” trebuia sa arate asa:” a acestui verb”. Asta deoarece este vorba despre substantivul „forma”, care e de gen feminin. Sunt convinsa ca el va veni cu omai mare rabdare si dedicatie, exact cum aispus… are talent musiu!

  61. Nu stiu voua cum vi se pare, dar mie cineva care sta si imi analizeaza fiecare cuvant pe internet, fara macar sa dea importanta ideii din spatele lui mi se pare un adept pentru noua pseudocultura promovata in special pe internet. Nu toata lumea este lingvista, voi asta faceti toata ziua. Altii sunt medici, ingineri, cercetatori. Accentul la astfel de oameni cade pe continutul textului, nu pe forma lui.

  62. Anonimule, eu aș fi printre primii care să-ți dea dreptate, pentru că cel mai frecvent feed-back pe care-l primesc aici e de tipul ”ai mâncat o literă” sau altceva din categoria asta și nicidecum legat de esența conținutului. Totuși, îmi asum pentru că ăsta e specificul site-ului și aceleași așteptări ar trebui să le aibă și comentatorii. Dar scopul nostru principal e să-i ajutăm cu niște clarificări pe cei care au dubii sau pe cei care și-au dat seama că greșesc. În rest, e ca-n viață și fiecare e cu stilul lui, nevoile și frustrările lui. Cât despre faptul că ”alții sunt medici, ingineri, cercetători”, ei bine, aici nu prea sunt de acord. Dacă ai să citești comentariile de aici (http://scri.ro/de-ce-sa-scriem-corect-3186.html) sau de aici (http://scri.ro/de-ce-e-bine-sa-scriem-corect-3189.html) ai să vezi că multă lume consideră scrierea corectă ca o formă de ”igienă”, ca emblemă personală sau ca o formă de respect față de sine. Și te asigur că marea majoritate a celor care ajung aici nu sunt lingviști (de altfel, cum poți să afli și din nota de mai jos, nici noi, cei care ne ocupăm de site, nu avem preocupări profesionale înrudite cu specificul scri.ro). Până la urmă, să scrii corect (și gradul de preocupare vizavi de subiectul ăsta) mi se pare mai degrabă o alegere și, făcând abstracție de greșelile de tastare, nu e nevoie să fii zi-lumină cu nasul în cărți de gramatică pentru a nu comite erori grosolane.

    PS: Sinceră să fiu, cred că mai degrabă m-aș aștepta de la un inginer/doctor/cercetător să fie riguros, pentru că știu sigur că are (cognitiv) toate uneltele necesare pentru a putea asimila corect și rolul cratimei, conjugările, acordurile etc. La drept vorbind, lucrurile chiar nu-s așa de complicate oricum, dar pot să înțeleg că sunt și unii care pur și simplu nu sunt înzestrați…

  63. Anonimule, CEVA dreptate AI dumneata – SI TOTUSI:
    1. N-am venit eu dupa dumneata pe saitul dumitale ca sa verific daca iti exprimi ideile cele bune si importante in mod corect, ci esti DUMNEATA venit pe acest sait, unde scriu / comenteaza persoane pt care utilizarea corecta a limbii ESTE importanta. Crezi ca au si acele persoane dreptul sa-si aleaga drept importanta o actiune dupa placul lor (chiar daca in acceptiunea dumitale acea actiune „tine de” pseudocultura), SAU consideri ca toata lumea tre’ sa se plieze si sa se adapteze gusturilor si parerilor dumitale? (Pt medicii / inginerii / cercetatorii* pe care ii mentionezi, o fotografie n-are importanta in sine, DECAT daca are vreo importanta documentara (spre ex redand surprinderea unui moment din vreo etapa a cine-stie-CARUI proces, sau cam asa ceva), iar o poezie – numai daca are rol mnemotehnic, ajutand la retinerea – in ordine – a cine-stie-carei structuri ordonate de obiecte. Sa inteleg ca dumneata protestezi la fel de vehement impotriva activitatii depuse SI pe saiturile specializate in fotografie artistica, si respectiv pe cele specializate in poezie, mirandu-te de asemenea activitati puerile si neavenite din partea autorilor sai? Dar despre saiturile specializate in politica CE parere ai (ca doar nu fac altceva decat sa „dea cu gura” toata ziua, in fapt nefacand nimic util, nici macar influentand politica si/sau rezultatul alegerilor)?) * ATATA-„mi place” mie mentionarea separata a „cercetatorilor” de parca ocupatia lor ar fi o profesie separata, nu doar o directie de actiune a profesiei de baza (a medicinei, sau a ingineriei…)
    2. Iti este cunoscuta expresia „miros de c(Biiip!)t sub brazi”? CAM ASTA este (in opinia mea) impresia lasata cititorului / auditorului mediu de vreo savanta lucrare a vreunuia dintre specialistii mentionati de dumneata, cu subiect impecabil documentat si explicat dar exprimat intr-un limbaj plin de greseli de exprimare (indiferent daca te referi la greseli de gramatica sau la greseli de ortografie / ortoepie sau la ambele).
    3. DE CE nu sugerezi dumneata Academiei sa se lase de prostii si sa nu mai ocupe mintile oamenilor cu nonsensuri cum ar fi gramatica? Da’ – rogu-te – fa asta DUPA ce incerci (macar vreo saptamana) sa-ti exprimi (atat in mediul virtual cat si in viata reala) toate ideile cele bune si corecte folosind doar forma „de dictionar” a cuvintelor – nominativul sau infinitivul, si doar la timpul prezent. SAU, daca ai considera DE ACUMA gramatica drept importanta pt exprimare, CUM poti sa neglijezi importanta ERORILOR de inteles rezultate in urma greselilor de exprimare? (Poate ca iti este cunoscuta importanta existentei virgulei in clasica expresie „Let’s eat, grandma!” pt ca sa nu rezulte „Let’s eat grandma!”)
    4. STIM (EU stiu) ca nu toata lumea este lingvista (eu, spre ex, sunt taman inginer, dintre cei mentionati de dumneata, fost cu activitate SI in cercetare – SI bosorog pe deasupra), da’ noi nici nu sugeram sa se apuce tot neavenitul sa faca oarece consideratii teoretice despre importanta…etc, sau sa inceapa sa statueze cine-stie-CE principii de limba / de exprimare, ci doar pledam pt exprimarea in mod decent de corect a ideilor. Consideri ca pacatuim foarte tare si ca INTR-ADEVAR are importanta numai corectitudinea intrinseca a ideilor exprimate, nu si corectitudinea felului in care ele sunt comunicate pt a fi intelese corect, nedeformat, de catra altii?
    5. DA, este corect ca in lucrarile specialistilor mentionati (si nu numai in ale lor, ci in ale oricui) ACCENTUL sa cada pe corectitudinea IDEILOR exprimate. Oare sa insemne asta ca TOT ce nu-i accentuat (spre ex forma de exprimare) e lipsit de importanta? (IA incearca dumneata ca intr-o comunicare sa nu comunici DECAT silabele accentuate, nu si pe celelalte, si VEZI – CE anume rezulta…) Sau consideri ca DOAR corectitudinea modului de exprimare trebuie neglijata?

    Emi, CU CE „nu prea esti de acord”? Cu faptul ca INTR-ADEVAR altii CHIAR SUNT „medici, ingineri, cercetatori”?
    O forma de respect fata de sine – SI fata de ceilalti.

  64. „Am umplut de sange” textul comentariului precedent! Nici timp nu prea am, nici nu ma prea simt bine, si UITE – CE „minuni” de exprimare am fost in stare sa scot. Da’ acu’ nu mai am timpul si rabdarea sa scriu si o erata.

  65. Victor, poate m-am exprimat prea vag, dar speram să se deducă din context că nu sunt de acord cu faptul că, doar pentru că meseria practicată nu e din sfera lingvistică, sunt scuzabile greșelile grosolane.

  66. Te exprimasesi prea eliptic, incat intelesul devenise incert.

  67. O curiozitate. „m-ai fi mai apreciat la fel de mult” e ‘mai bine zis'(ca sa nu spun ‘mai corect’) decat „M-ai mai fi apreciat…”. Nu caut sa corectez; Intreb pentru ca nu stiu si nu am folosit niciodata prima formulare, desi repetitia ‘maiului’ ma deranjeaza, in vorbire.

  68. Daniele, DA, repetitia succesiva ESTE deranjanta, da’ tre’ sa suportam. „Mai areciat” este grad comparativ de superioritate pt adjectiv, nu forma corecta de exprimare pt verb. Expresiile „a mai fi apreciat” si „a fi mai apreciat” au intelesuri diferite.

  69. Ori m-am exprimat incoerent si nu s-a inteles intrebarea, ori n-am inteles eu raspunsul dumneavoastra. In mesajul pe care i l-ati adresat lui Tiberiu, ati scris: „Daca ti-as fi fost profesor (“oficial”) nu stiu daca m-ai fi mai apreciat la fel de mult:”. In cazul de fata, voiam sa stiu daca formularea ‘m-ai fi mai apreciat’ este versiunea curata, clara a ‘m-ai mai fi apreciat’, prin evitarea repetitiei. Nu sunt sigur dar oriunde este plasat acel mai, nu poate juca rol de grad de comparatie.

  70. Nu te-ai exprimat gresit, EU intelesesem gresit (nu stiusem DE UNDE extrasesesi citatul).
    In raspunsul catre Tiberiu ma exprimasem eu gresit (probabil ca mutasem „copy/paste” un fragment de text intr-un alt loc, pt modificarea topicii, si „nimerisem” gresit (sau, mai precis, probabil ca mutasem un fragment „in bloc”in loc sa fi mutat cate un cuvant pe rand, intercalandu-le intre cele deja existente acolo). Forma corecta este (ar fi fost) „m-ai mai fi apreciat la fel de mult”.

    „Mai” intr-adevar nu constituie prin el insusi (nici nu joaca rol de) grad de comparatie – dar nici nu mai participa la formarea comparativului de superioritate al adjectivelor? Acesta nu mai are forma „mai … decat”? (Iar cel de inferioritate „mai putin … decat”?) Spre ex (pt adjectivul „apreciat”) forma nu este „X este MAI apreciat decat Y” (sau „MAI PUTIN apreciat decat Y”)?

  71. Aveti dreptate, ‘mai’ participa la formarea comparativelor, dar nu si in constructia respectiva, in opinia mea. Cred ca exprima, mai degraba, durata sau conditia starii de apreciere.
    Multumesc pentru clarificarea lucrurilor in legatura cu repetitia. Pare ca, pana la urma, nu pot scapa de ea.

  72. In constructia respectiva „mai” nu este INTENTIONAT sa formeze comparativ. CE anume intelege cititorul / ascultatorul dintr-o asemenea constructie „schioapa” – asta-i deja CU TOTUL altceva. (DE FAPT, EXACT ACESTA si este rolul studierii ortografiei, topicii etc: pt ca sa transmitem ceea ce gandim in mod cat mai inconfundabil, astfel incat ceea ce intelege receptorul sa fie cat mai complet si mai exact apropiat de ceea ce gandise emitatorul (pana la nuanta, daca e posibil), sa nu inteleaga altceva.)

  73. Victòr, „miros de c…t sub brazi” ???!!
    :)))

  74. Da. Nu iti era cunoscuta expresia? A fost alcatuita pt a defini un „ceva” care „la suprafata” este foarte placut, dar care – daca privesti mai „de aproape” – nu reuseste sa acopere complet si definitiv unele aspecte neplacute care uneori mai rabufnesc si la suprafata si a caror manifestare strica grav o impresie altfel foarte placuta. Provine de la o anecdota.

  75. Trebuie să implementez un sistem de like-uri la comentarii că asta a fost bună. 🙂

  76. Da Alex. Chiar trebuie sa implementezi sistemul ala, dar daca se poate, fa-l sa putem oferi si „dislike” nu doar ” like „.
    Sunt curios: oare ce scor ar reusi sa faca Mr. crysdany43 ? :))

  77. Nu pot sa-mi arog meritul pt asta, este deja o expresie consacrata (cel putin prin partile noastre, prin vestul tarii).
    (Anecdota de la care provine expresia: Un „majoritar” care „agrea” teribil o tanara „bine dotata” dintre etnicii conlocuitori (acusi INlocuitori!…) reuseste IN SFARSIT sa obtina (prin intermediari) o intalnire cu ea. Stand mai mult timp in apropierea ei, ii recomanda sa se spele si sa se dea cu deodorant – preferabil cu aroma de brad, care e mai puternica – „fiindca acum pute ca un c(Biiip!)t”. Inaintea urmatoarei intalniri, tanara (intrucat apa ii repugna) alege sa puna in aplicare doar partea a doua a sfatului, si „face dus” in jetul sprayului deodorant. La intalnire il intreaba pe june ce parere are ACUMA despre aroma ei, la care el ii raspunde (si de aici a derivat zicala: „mirosi ca un c(Biiip!)t intr-o padure de brazi”.

  78. IAR am omis sa-‘nchid vreo doua paranteze…

  79. Buna ziua!
    Am si eu o intrebare: Ce spuneti de utilizarea pronumelui de politete (sau nu) „dânsul”/”dânsa”?
    Multumesc!

  80. Serby, din ce invatasem eu „de acasa”, din copilarie, si eu ramasesem cu impresia ca „dansul/dansa:” reprezinta un pronume (oarecum) de deferenta, si il utilizam ca atare.
    Relativ recent (de vreo cativa ani) am aflat (si – dupa analiza – ma raliez ideii) ca ele de fapt sunt simple forme regionale de exprimare care pur-si-simplu inlocuiesc pe el/ea si care de fapt nu inglobeaza nici un dram de deferenta (ci’ca la Moldova pana si despre scroafa se vorbeste ca despre „dansa”), si ca daca cineva doreste sa exprime o forma moderata de deferenta este recomandabil sa se exprime cu „dumnealui/dumneaei” sau cu „domnia sa”.

  81. Nici nu stiu cum am ajuns pe acest site. Dar ca sa ma exprim inginereste fata de toate comentariile de mai sus: fucking boring!!!

  82. Mielule, daca TOT nu-ti place blogul asta, bagsama dumneata esti olecuta masochist daca ti-ai mai prelungit cu buna stiinta vizitarea lui SI cu timpul necesar pt a scrie acest comentariu – si-ai mai depus SI efort pt asta. N-ar fi fost mai simplu, mai usor si mai rapid sa iesi de aici cat mai repede pt a ajunge pe vreun sait de jocuri, sau sexi, sau orice ti-o fi facand dumitale placere? Sau ai considerat cumva ca pt noi ar fi esentiala (sau necesara, sau macar utila) luarea la cunostinta a unei atare pareri astfel exprimate? Du-te sanatos – si sa fii iubit!

  83. a face e corect.a facea e incorect.mi-ar face bine sa fiu cu tine e corect.mi-ar facea bine sa fiu cu tine e incorect.prin extensie, mi-ar placea este gresit.a placea este la fel de gresit.toti academicienii astia care-o sa-ti spuna altfel habar n-au de limba romana.limba e un mijloc de comunicare ,nu un obiect de studiu pentru savanti care-ti spun ca sint se scrie sunt cand o tara intreaga spune sint sau ca vroiam e gresit si ei nu-si dau seama ca vine de la a vroi care e forma populara a lui a vrea si ca din cauza ca forma de vream nu e usoara in vorbirea romanilor.

  84. a face e corect.a facea e incorect.mi-ar face bine sa fiu cu tine e corect.mi-ar facea bine sa fiu cu tine e incorect.prin extensie, mi-ar placea este gresit.a placea este la fel de gresit.toti academicienii astia care-o sa-ti spuna altfel habar n-au de limba romana.limba e un mijloc de comunicare ,nu un obiect de studiu pentru savanti care-ti spun ca sint se scrie sunt cand o tara intreaga spune sint sau ca vroiam e gresit nedandu-si seama ca vine de la a vroi care e forma populara a lui a vrea si ca din cauza ca forma de vream nu e usoara de pronuntat in vorbirea romanilor acestia folosesc in mod corect forma populara vroiam.

  85. a face e corect.a facea e incorect.mi-ar face bine sa fiu cu tine e corect.mi-ar facea bine sa fiu cu tine e incorect.prin extensie, mi-ar placea este gresit.a placea este la fel de gresit.toti academicienii astia care-o sa-ti spuna altfel habar n-au de limba romana.limba e un mijloc de comunicare ,nu un obiect de studiu pentru savanti care-ti spun ca sint se scrie sunt cand o tara intreaga spune sint sau ca vroiam e gresit nedandu-si seama ca vine de la a vroi care e forma populara a lui a vrea si ca din cauza ca forma de vream nu e usoara de pronuntat in vorbirea romanilor acestia folosesc in mod corect forma populara vroiam. ba chiar l-ar scoate pe a vroi din dictionare ca sa invete ei poporul roman sa spuna voiam de la a voi, nu vroiam cum spune toata lumea .

  86. ion grela: Daca argumentele sunt convingatoare, comentariul nu pierde nimic din „forta”, din puterea de convingere, (ba chiar castiga – ne-starnind impotriviri reflexe ca reactie la intentia de a impone ceva) daca este formulat pe un ton mai argumentativ, mai putin peremptoriu, imperativ, decat felul in care ai procedat dumneata.

    „a face e corect.a facea e incorect.mi-ar face bine sa fiu cu tine e corect.mi-ar facea bine sa fiu cu tine e incorect.”
    Pana aici suntem de acord.

    „prin extensie, mi-ar placea este gresit.a placea este la fel de gresit.”
    N-am prea inteles „aluzia” cu „extensia”: aici nu vorbim nici de mobila extensibila, nici de extensii de par, iar cuvintele (chiar si asemanatoare ca forma) se analizeaza si se trateaza separat (mai ales avand in vedere posibilitatea filogenezei – etimologiei – diferite), astfel incat cu ACEASTA idee nu mai sunt de acord: da, forma corecta a verbului este „a face – facere” (nu „a făcea – făcere”: femeia trece prin chinurile FACERII, nu ale FĂCERII), deci forma corecta ar fi intr-adevar „mi-ar face” (spre ex „mi-ar face plăcere”).
    Dar (pornind tocmai de la acest cuvant, „plăcere” – a carui forma corecta este aceasta, cu accent pe primul „e”, nicidecum „placere”, cu accent pe „a”) se constata ca forma corecta a verbului corespunzator este „a plăcea – plăcere”, nu „a place – placere”.
    Aceasta corectie fiind facuta, astept continuarea argumentatiei dumitale in „noua” varianta.

    Cat despre „a vroi”… Nu contest posibilitatea utilizarii preferentiale a ACESTEI forme a cuvantului in vreo anumita regiune, dar asta ar justifica includerea acestei forme doar intre regionalisme. Forma nationala corecta a verbului este fie „a vrea – vrere”, deci „eu vream” (cu grupul „ea” constituind hiat, nu diftong: „vre-am”), fie „a voi – voire”, deci „eu voiam”, pe cand „vroiam” constituie doar o metisare incorecta intre cele doua forme corecte.

  87. …prieteni, sunt un biet (nu foarte beat) inginer și consider că ,,mi-ar place” v.s ,,mi-ar plăcea” este o chestie de logică … mi-ar place cred că e corect, asta referându-mă la o acțiune care va avea loc azi …. măine mi-ar plăcea.

  88. Am postat pe facebook o poza cu un peisaj si am pus la descriere „cui nu i-ar place sa stea acolo” si mi-au sarit in cap vreo 2 ca e placea -.-” frate e un shit adica … e diferenta clara de timp in exprimare. Si faza cu a voi e iar stupida …. daca ar fi sa zici „eu vroiam” toti o iau ca buna ca se ia de la a voi si e incorect dar daca e sa iei cuvantul de a „a vrea”eu vreau tu vrei …. si la alt timp eu vroiam -.- sunt cretini astia care tot schimba ceea ce a existat mereu -.-„

  89. Dante, dacă tot ai aflat că e corect altfel decât știai, ai putea să te adaptezi. Altfel riști ca, din când în când, să fii taxat ca în comentariile care (presupun că) te-au adus aici 🙂

  90. iULiAN are dreptate. azi mi-ar place. mîine mi-ar plăcea. poimîine mi-ar plăciui. săptămîna viitoare oricum n-o să-mi mai placă nimic, deci s-a rezolvat.

  91. It’s a fucking shit nu m-a adus nimic aici am cautat pe google un site unde sa aflu cum ar fi corect si am dat si de site-uri in care erau oameni pro la cum am scris eu si altele in care erau si contra … asta ce arata? ca virgula candva a fost asa -.-„

  92. @Dante: e ca și cînd ai spune că, dacă unii sînt de părere că pămîntul e plat (the Flat Earth Society), iar alții că e rotund, atunci e posibil să fi fost cîndva și plat. 🙂

  93. Pai, v, pe alocuri pamantul CHIAR E plat. Nimeresti, frate, in cate-un loc de-asta, de-ti obosesc ochii de cat de plat este pamantul, neavand privirea PE CE sa ti se opreasca – pana la orizont – oriincotro te-ai uita: numa’ pamant plat cu iarba pe el cat vezi cu ochii. Nu un pom, nu o tufa, nu un bolovan, nu o apa, o vaioaga, o rapa, un muncel, nici macar vreo amarata de movila sau vreo vale, ceva… 😛

    P.S. Ai dreptate, Tatiana: argumentatia lui CHIAR ESTE deosebit de ingenioasa, io’te cat de invidios m-a facut si pe mine, de-am scris asa un comentariu… 😀

  94. Exact!Cat de prosti sunt cei care zic mi-ar place in loc de mi-ar placea.O colega de-a mea a folosit intr-o compunere mi-ar place, iar d-na diriginta i-a spus ca nu este corect cum spune ea.Este „mi-ar placea”.Se pare ca ea nu a inteles si tot foloseste mi-ar place.Ce om!

  95. Conform Doom2, ,,doamna” se prescurtează ,,dna”. Fără cratimă sau punct. La fel și ,,domnișoara”, ,,dra”, ,,domnul”, ,,dl”

  96. Draga Roxana Roman,

    Inteleg ca inca esti pe banicle scolii. Eu nu. Sunt un pic mai coapta decat tine. Si astefl ma vad nevoita sa iti atrag atentia asupra aprecierilor tale peiorative.
    Dupa definitia dictionarului un om prost inseamna un om lipsit de inteligenta, fara judecata, fara minte. Sunt mai mult decat convinsa, ca aflandu-se in acelasi colectiv cu tine, colega ta nu este proasta. Ei ii este mai usor sa foloseasca „mi-ar place”. Este o comoditate in vorbire si poate doar o obisnuinta.
    Atitudinea ta, in schimb lasa de dorit. In viata te vei confrunta cu oameni diferiti, cu situatii neplacute, cu probleme in fata carora nu vei sti sa recationezi CORECT.
    Asa ca….fara aprecieri, te rugam!

  97. Adevarul ca s-au nascut atatia destepti (academicieni de rahat) ca le bubuie mintea de inteligenta si explodeaza numai tampenii. Lapusneanu avea o vorba” PROSTI DA` MULTI” iar acum multi si de o prostie crasa.

  98. Dragă „unu”, ne-ai putea lămuri, te rog, din care categorie enumerată de tine faci parte (sic!) și ce legătură are comentariul tău cu subiectul dezbătut aici?

  99. Draga Roxana H.,

    Imi place comentariul tau, macar de i-ar ramane in minte pentru a-l intelege mai tarziu, ca avand o varsta frageda nu te poti astepta sa-l inteleaga acum. Si copiii si adultii sunt cruzi unii cu altii, intr-un colectiv de exemplu, vorbesc la modul general. Numai ca adultii n-o spun pe sleau, ci imbraca rautatea intr-o pseudo diplomatie. Nu degeaba bullying e un fenomen din ce in ce mai discutat la ora actuala. Imi pare rau daca m-am abatut de la subiectul discutat aici, dar ca sa revin, mi-ar placea 🙂 sa-mi ofere cineva un corespondent in lb. romana pentru bully, care sa exprime ideea cat mai corect. Eu ma gandesc la vb. „a hartui”, dar poate aveti idei mai bune. Felicitari pentru site!

  100. Pentru Dora
    Bully simplu dar si colocvial = agresiv. Sunt multe expresii intraductibile in si din engleză – romana.

  101. Dragei Roxana Roman,

    Dragă internaută. Vezi că pentru cineva care se pretinde un om inteligent ești foarte acră și rea.
    Și înainte de a te mira tu cât de prost ar fi unul sau altul pentru că face o greșeală minoră, mai bine te-ai vedea pe tine însăți cât de …… ești.
    Asta deoarece ai scris legat semnul de punctuație de la sfârșitul propozițiilor cu prima literă de la următoarea propoziție.
    Corect se scrie lăsând un spațiu între ele. Și ai scris astfel în cinci rânduri, ceea ce exclude o greșeală datorată întâmplării sau grabei, și înseamnă că nu cunoști această regulă simplă.

  102. Tot timpul am avut impresia ca eu gresesc atunci cand folosesc mi-ar placea, motiv pentru care, azi v-am descoperit, cautand sa vad cumva daca de aproape un deceniu folosesc gresit mi-ar placea
    Multumesc!

  103. Roxana H, stiu ca a trecut mult timp de atunci dar poate e o sansa sa vezi mesajul asta.Vreau doar sa realizezi cat esti tu de „proasta” deoarece te crezi mare academiciana cand ne demonstrezi noua ceva, si da, sunt pe bancile scolii si chiar daca nu suntem „copti” tot va depasim, adulti inculti

  104. mi-ar placea sa vad romani cu bun simt si toleranta, compasiune, empatie si intelepciune…. si mi-ar placea sa nu mai simt scarba si gol in stomac de FIECARE data cand intru pe un site romanesc si citesc comentarii. Mi-ar placea cand vin in Romania sa-mi visitez familia, sa aud oameni care isi vorbesc frumos, se respecta reciproc cat si pe ei insisi , ca nici nu se poate altfel. mi-ar placea ca romanii sa se trezeasca si sa fie mai buni unii cu altii. oh, ce mi-ar fi placut sa fi avut mai multi acces la educatie , poate astazi as fi trait inca in Romania. Dar ce bine ca stiu engleza si pot sa citesc pana si in engleza despre gramatica lb ramane, fara sa am parte de vomitaturile online ale compatriotilor mei. Tara asta ar fi fost mai pe placul meu daca fiecare si-ar vedea de treaba lui, nici mai mult nici mai putin, si daca romanul ar putea integra in realitatea lui ca nu le stie el pe toate si nici nu le va stii vreodata. Doamne ajuta!

Lasa un comentariu