Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Dioramă

Dioramă
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Țineți minte când puteați să vedeți pe History documentare serioase? Ei bine, s-au cam dus vremurile alea… Însă pot să admit că mă mai uit la câte ceva, chiar dacă emisiunile cu pricina tind să aibă (în cel mai bun caz) legături vagi cu istoria și chiar dacă trebuie să tot fac slalom printre documentare despre extratereștri (apropo, ce e minunea asta?!). Dar exact la fel cum poți să rămâi cu ceva util și dintr-o carte proastă, la fel de bine s-ar putea să afli ceva nou și dintr-o emisiune așa și așa. De exemplu, zilele trecute am făcut cunoștință cu termenul ”dioramă” grație unui obiect din Războiul transportatorilor, obiect similar cu:

Dioramă = tablou de mari dimensiuni (alcătuit din mai multe planuri), care, sub efectul unui joc de lumini (și privit din întuneric), dă spectatorului impresia realității; reprezentare spațială a unei porțiuni de peisaj, în care se expun, în muzee, animale împăiate, manechine etc., în scopul înfățișării unui ecosistem.

Citește și:   Argument sau Ceartă

Articole interesante

4 comentarii

  1. A nu se confunda cu „diaporama” (mie totdeauna mi s-a parut ca cele doua cuvinte au „rezonanta” prea asemenetoare…)

    Hm!… Nici nu ma gandisem ca poate pt tanara generatie acest cuvant ar fi o necunoscuta. In copilaria si tineretea mea, prezenta dioramelor era fireasca in orice muzeu cat-de-cat mai acatarii* (nu neaparat in cel de specialitate – Antipa), la sectia destinata „stiintelor naturii”, si absenta completa a acestora ar fi provocat CEL PUTIN priviri mirate.
    *EVIDENT ma refer la un muzeu „generalist”, nu la vreunul strict specializat pe un alt domeniu (spre ex nu la Muzeul de Arta, sau la „Mozaicul” din Constanta**, sau la vreun muzeu militar) – chiar daca in Timisoara diaporamele existente puteau*** sa fie admirate la Muzeul de Istorie. (Bagsama nu era specializarea muzeului chiar atat de stricta…)
    ** Oare o mai fi existand „mozaicul roman”**** – vizitabil? N-am mai fost pe litoral de mai mult de doua decenii…
    *** Da’ oare diaporamele alea (sau altele) or mai fi existand? NICI intr-un muzeu n-am mai intrat de mult (nici la cinematograf / teatru / opera, nici pe vreun stadion / intr-o sala de sport…)
    **** „Roman” propriu-zis, nu „român”! 😀

  2. Cu totul off-topic: Si uite INCA UN cuvant „pe care-l stiam bine” care se vadeste a fi gresit: toata viata stiusem (habar nu mai am de unde) de „paleative”, si cand am intalnit „paliative” primul reflex a fost sa consider ca era o „greseala de tipar” – pana am consultat DEX-ul…

  3. Nu cunosteam termenul, interesant.
    Multumesc!

Lasa un comentariu