SCRI.RO

Știi să scrii?

Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Caută în post
Caută în pagină
Filter by Custom Post Type
Filtrează după categorie
{ "homeurl": "http://scri.ro/", "resultstype": "vertical", "resultsposition": "hover", "itemscount": 4, "imagewidth": 70, "imageheight": 70, "resultitemheight": "auto", "showauthor": 0, "showdate": 0, "showdescription": 1, "charcount": 2, "noresultstext": "Fără rezultate.. ", "didyoumeantext": " Încearcă: ", "defaultImage": "http://scri.ro/wp-content/plugins/ajax-search-pro/img/default.jpg", "highlight": 1, "highlightwholewords": 1, "openToBlank": 0, "scrollToResults": 0, "resultareaclickable": 1, "autocomplete": { "enabled": 1, "googleOnly": 0, "lang": "ro", "mobile": 1 }, "triggerontype": 1, "triggeronclick": 1, "triggeronreturn": 1, "triggerOnFacetChange": 0, "overridewpdefault": 0, "redirectonclick": 0, "redirectClickTo": "results_page", "redirect_on_enter": 0, "redirectEnterTo": "results_page", "redirect_url": "?s={phrase}", "more_redirect_url": "?s={phrase}", "settingsimagepos": "left", "settingsVisible": 0, "hresulthidedesc": "0", "prescontainerheight": "400px", "pshowsubtitle": "0", "pshowdesc": "1", "closeOnDocClick": 1, "iifNoImage": "description", "iiRows": 2, "iiGutter": 5, "iitemsWidth": 200, "iitemsHeight": 200, "iishowOverlay": 1, "iiblurOverlay": 1, "iihideContent": 1, "loaderLocation": "auto", "analytics": 1, "analyticsString": "?ajax_search={asp_term}", "mobile": { "trigger_on_type": 1, "trigger_on_click": 1, "hide_keyboard": 1 }, "aapl": { "on_click": 0, "on_magnifier": 0, "on_enter": 0, "on_typing": 0 }, "compact": { "enabled": 0, "width": "80%", "closeOnMagnifier": 1, "closeOnDocument": 0, "position": "static", "overlay": 0 }, "animations": { "pc": { "settings": { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "results" : { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "items" : "fadeInDown" }, "mob": { "settings": { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "results" : { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "items" : "voidanim" } }, "autop": { "state": "disabled", "phrase": "", "count": 10 } }

31 comments

Join the conversation
 • Corina - October 5, 2010

  Mi s-a parut intotdeauna ca exista o diferenta fina intre cele doua! Singura distinctie pe care eu o fac intre “odinioara” si “mult timp inainte” este ca “de mult” este contemporan cu mine dar in trecut iar “demult” ma depaseste ca vechime:) Gresit au ba?:)

 • Emi - October 5, 2010

  Nu e neapărat greşit, dar nu ştiu dacă e o asociere potrivită pentru oricine. Dacă la tine merge, nu renunţa la ea! :D

 • andi - January 4, 2012

  aveam o usoara confuzie intre cele doua forme
  deci

  corect ar fi : n-am mancat de mult.
  si nu : n-am mancat demult

  cum e ?

 • Emi - January 6, 2012

  când nu eşti sigur, poţi să scrii cu încredere “n-am mai mâncat de mult timp”

 • lala - August 13, 2012

  eu asa verific,cum spune Emi:daca pot spune(gandi) “de mult TIMP”, sau “de atunci pana acum”..se scrie despartit.Ce nu inteleg,la inceput,definitiile aceleami se par amandoua pt “demult”.

 • spoitor stefan - August 18, 2013

  Ba nebunilor, mai simplu, cand e cantitativ, cand exprima cantitatea, se scrie “de mult”. Cand e vorba despre timp, cand se refera la interval de timp, e “demult”. Astia nu explica cum tb. Baga oamenii in ceata. In speranta ca a fost de folos…

 • spoitor stefan - August 18, 2013

  de mult sau demult: Cand e cantitativ, cand exprima cantitatea, se scrie “de mult”. Cand e vorba despre timp, cand se refera la interval de timp, e “demult”. Astia nu explica cum tb. Baga oamenii in ceata.

  Exemple: neobisnuit de mult (cantitativ), n-a mai atins-o de mult timp, oricat de mult ne-ar placea, starea de sanatate s-a imbunatatit neasteptat de mult etc.

  Exemple: iti amintesti ca nu chiar atat de demult (cu referire la timp), ca in vremurile de demult etc.

  Exemple: cat de mult si-a dorit (cantitativ), i-a prins atat de mult incat l-au facut si l-au desfacut…, se vorbeste atat de mult despre…, oamenii ne spun cat de mult isi…, si mult mai demult (tenporal), in vremuri de demult ne-a salvat de la…, ne-a salvat de mult prea urata (cantitativ), el a facut atat de mult ca sa ne salveze etc.

  Ce o fi asa de greu?! Astia sunt experti in nasterea si intretinerea unei, sa ii zicem “dileme”, desi asta nu e nici pe departe, pentru ca problema este prea prosteasca, pt. a putea fi catalogata drept asa ceva. Bafta.

 • Gramaticu Ionel - September 3, 2013

  tenporal !?
  Inainte de “b” si “p” se pune “m”, si nu “n”. Se invata, demult, la clasa a II-a.

 • VictorCh - September 3, 2013

  Gramaticu Ionel:
  “n” in loc de “m” poate f bine sa fie un simplu mistype – tastele sunt alaturate pe tastatura. Poate ca omul scrie in principiu corect; asteapta pana repeta greseala / face si alte greseli si corectezi ulterior.
  Deocamdata critica-i (daca consideri de cuviinta) IDEILE exprimate, nu (inca) forma de exprimare a acestora.

 • spoitor stefan - September 18, 2013

  @Gramaticu Ionel; @VictorCh; E de la corectorul de windows, nu il am dezactivat si n-am mai stat ca sa reiau textul. I-am dat la prima scriere.

  @Gramaticul Ionel: Vad ca tu esti f perspicac, am o intrebare, spune-ne tu la ce clasa se invata unde se pune virgula, pentru ca tu vad ca pui si de rezerva, daca tot nu cunosti regulile gramaticale, ai tendinta sa o pui dupa fiecare cuvant! Ia vezi, “Se invata, demult, la clasa a II-a.” sau “Se invata demult, la clasa a II-a.”? Eu oricum, iti doresc sa o tii tot asa. Sa fii sanatos.

 • spoitor stefan - September 18, 2013

  @VictorCh; Mane, pe @Gramaticu Ionel l-a atacat, pentru ca vazand explicatia mea, s-a considerat atins de comentariul meu ca problema cu “demult / de mult” nu este nici pe departe o “dilema”, ci e mai mult o problema prosteasca. El cauta pe-aici ca sa se lamureasca cum e corect si probabil ca s-a simtit vizat in mod direct de exprimarea mea.

  @Gramaticu Ionel: Sefule, inca o mentiune, ca te vad ca esti foarte perspicac, cand scrii “Gramaticu Ionel”, ori scrii <>, ori “Gramaticul…”. Parca asa era corect ultima data. In tot cazul, tu mai ai sa-ti lamuresti cum este corect, demult sau de mult, pentru ca tu pana maine uiti!

  Atributele omului inteligent: Intelege foarte greu si uita foarte repede. Te regasesti?

 • spoitor stefan - September 18, 2013

  Ori Gramaticu’, ori Gramaticul… De restul retii tu! Iti da cu circa si ceva… Hai pa.

 • Liliana - January 27, 2014

  Buna!
  Am citit regulile scrise mai sus si totusi imi este greu sa aplic regula in exemplul urmator asa ca as aprecia daca m-ai putea ajuta, Emi. Cum este corect: Cand nu mai esti copil, ai murit de mult/ demult? (Constantin Brancusi) Eu am o opinie dar am gasit ambele formulari in carti de comentarii/bloguri/websiteuri si sunt putin derutata.
  Multumesc!

 • Emi - January 28, 2014

  Liliana, eu votez cu demult…

 • VictorCh - January 28, 2014

  Liliana, Emi: Aici nu-i de votat – ORI “ai murit demult”, ORI “ai murit de mult… CE?” (de mult timp, de mult ce-l iubesti etc)

  spoitor stefan: “Ia vezi, “Se invata, demult, la clasa a II-a.” sau “Se invata demult, la clasa a II-a.”?”
  Nu este gresita nici forma folosita de Gramaticu Ionel, dar CU acea virgula si respectiv FARA ea sensul frazei se schimba putin (vezi “forma dezvoltata”: “Candva, demult, se invata in clasa a II-a, acum nu stiu in care clasa s-o mai fi invatand.”)
  Forma sugerata de dumneata are implicatia ca ipoteticul subiect nenumit a absolvit demult clasa a doua.

 • Emi - January 28, 2014

  Victor, sper că Liliana a înțeles că era o exprimare… Cum să zic? Jucăușă? N-am votat după ce-am dat cu banul :)

 • anny - February 22, 2014

  Annabel Lee
  de Edgar Allan Poe
  traducere Nicu Porsenna

  De mult, de demult, pe-ai Timpului paşi,
  Într-un ţinut de miază-zi,
  O fată trăia, c-un nume gingaş:
  Cu numele Annabel Lee.

 • Tui - April 11, 2014

  Demult raspunde la intrebarea CAND? si de mult la intrebarea DE CAND? Mai simplu de atat nu cred ca se poate explica

 • VictorCh - April 11, 2014

  Tui: CUM intelegi intrebarea (simpla) “de cand” pusa (spre ex) in cazul frazei: “De mult ce-l iubea simtea ca i se opreste inima.”

 • Tui2 - October 16, 2014

  Draga VictorCh, Tui a sintetizat perfect. Pina si tu ar fi trebuit sa stii ca ce referea la cele 2 variante luate in sens temporal, nu cantitativ. De ce a trebuit sa faci tu pe pretiosul?

 • VictorCh - October 17, 2014

  Tui2: Am inteles, eu sunt* pretios (Multumesc! Aleg** sa inteleg ca folosisesi intelesul propriu al calificativului…)
  Fii te rog amabil si comunica-mi daca esti de parere ca exemplul meu precedent este gresit cumva pe undeva.
  STIU ca exemplul meu se refera la altceva decat referirea preopinentului meu, nu acesta este subiectul: dumnealui facuse o afirmatie (in doua parti) peremptorie, iar exemplul meu avea rostul (pe care se pare ca dumneata nu l-ai perceput / priceput) de a arata ca precizarea dumnealui nu este exhaustiva, ca mai exista si cazuri / situatii care nu se supun respectivei categorisiri. (Sau doresti sa raspunzi dumneata la intrebarea pe care i-o adresasem dumnealui?)
  * Eu nu “fac pe” pretiosul, doar dumneata asa percepi / pricepi lucrurile. Eu ma comport conform firii mele curioase, scotocitoare, minutioase si analitice (sau – daca preferi – chitibusare).
  ** Si ma bucur ca iti sunt drag SI dumitale.

 • Tui2 - October 19, 2014

  VictorCh, poate am exagerat. Mea culpa. Eu zic sa raminem cu faptul imbucurator ca, in vreme ce vorbirea si scrierea, corect, a limbii in care ne-am nascut, mai preocupa pe prea putini – la drept vorbind, e jale mare, ce mai! – noi inca gasim cu folos sa dezbatem. Iti prezint scuze, sincer, si sper ca, data viitoare, sa percep / pricep mai bine :)…

 • VictorCh - October 20, 2014

  OK

 • Ana - January 12, 2015

  Dragilor, citesc şi mă amuz, pentru că se poate face o frumoasă analiză sociologică şi psihologică, dacă analizăm comentariile de mai sus. Vă trimit dragostea mea, pentru că iubiţi limba română şi găsiţi de cuviinţă să vă duelaţi în cuvinte, cu patos, ironie şi umor.

 • Tui2 - January 13, 2015

  Multumim, Ana! Ne-ai impacat pe toti.. :)

 • Raul - May 25, 2015

  DEMULT = adverb, cu sensul de „odinioara, cu mult timp inainte, de multa vreme, candva”.
  – Mai demult = odinioara
  – De demult = din trecut, de altadata

  Raspunde la intrebarea „cand?”.

  !Exemple:
  *Demult, teritoriul tarii noastre era locuit de daci.
  *Demult, era un imparat care avea trei fiice.

  DE MULT – locutiune adverbiala alcatuita din prepozitia „de” si adverbul „mult”, cu sensul „de mult timp, de multa vreme, de vreme indelungata”.

  Raspunde la intrebarea „de cand”?

  !Exemple:
  *Nu ne-am mai vazut de mult.
  *N-am mai mancat ciocolata de mult.

  Un indiciu ca trebuie sa scriem “de mult” este posibilitatea de a introduce cuvantul “timp” dupa constructie:
  *Nu ne-am mai vazut de mult timp.

  Sa scriem corect!

  sursa: http://www.avocatnet.ro/content/articles/id_29792/Sa-scriem-corect-Diferenta-dintre-demult-si-de-mult.html

 • Mircea Gheorghiţă - May 28, 2015

  Şi cu spusele lui Raul, s-a lămurit. Period (engl.)

 • arcu de triumf - March 4, 2016

  Oare si nemtii sau englezii (nu mai zic de japonezi) or avea problemele astea? Am gasit saituri care recomanda total aiurea. Bun exemplu de pe diacritica.ro care e la fel cu solutia de mai sus de la avocat.net:

  – de cand?
  – de mult

  – cand?
  – demult.

  Simplu, nu?

 • Oana - May 17, 2016

  @Raul explicatiile de mai sus erau clare, tu ai bagat iar in ceata. Cand vorbim de timp, odinioara, e ‘demult’ cand vorbim de cantitate e ‘de mult’. Ex ‘am mancat demult ceva’ si ‘am mancat atat de mult ceva’. Exemplele pentru ‘de mult’ sunt de fapt pentru ‘demult’. Explicatia asta cu intrebarile e greoaie.

 • dan - May 24, 2016

  Bravo Raul!

Join the conversation

Related Posts