SCRI.RO

Știi să scrii?

Caută
Caută exact așa
Caută în titlu
Search in content
Caută în comentarii
Search in excerpt
Caută în post
Caută în pagină
Filter by Custom Post Type
Filtrează după categorie
{ "homeurl": "http://scri.ro/", "resultstype": "vertical", "resultsposition": "hover", "itemscount": 4, "imagewidth": 70, "imageheight": 70, "resultitemheight": "auto", "showauthor": 0, "showdate": 0, "showdescription": 1, "charcount": 2, "noresultstext": "Fără rezultate.. ", "didyoumeantext": " Încearcă: ", "defaultImage": "http://scri.ro/wp-content/plugins/ajax-search-pro/img/default.jpg", "highlight": 1, "highlightwholewords": 1, "openToBlank": 0, "scrollToResults": 0, "resultareaclickable": 1, "autocomplete": { "enabled": 1, "googleOnly": 0, "lang": "ro", "mobile": 1 }, "triggerontype": 1, "triggeronclick": 1, "triggeronreturn": 1, "triggerOnFacetChange": 0, "overridewpdefault": 0, "redirectonclick": 0, "redirectClickTo": "results_page", "redirect_on_enter": 0, "redirectEnterTo": "results_page", "redirect_url": "?s={phrase}", "more_redirect_url": "?s={phrase}", "settingsimagepos": "left", "settingsVisible": 0, "hresulthidedesc": "0", "prescontainerheight": "400px", "pshowsubtitle": "0", "pshowdesc": "1", "closeOnDocClick": 1, "iifNoImage": "description", "iiRows": 2, "iiGutter": 5, "iitemsWidth": 200, "iitemsHeight": 200, "iishowOverlay": 1, "iiblurOverlay": 1, "iihideContent": 1, "loaderLocation": "auto", "analytics": 1, "analyticsString": "?ajax_search={asp_term}", "mobile": { "trigger_on_type": 1, "trigger_on_click": 1, "hide_keyboard": 1 }, "aapl": { "on_click": 0, "on_magnifier": 0, "on_enter": 0, "on_typing": 0 }, "compact": { "enabled": 0, "width": "80%", "closeOnMagnifier": 1, "closeOnDocument": 0, "position": "static", "overlay": 0 }, "animations": { "pc": { "settings": { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "results" : { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "items" : "fadeInDown" }, "mob": { "settings": { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "results" : { "anim" : "fadedrop", "dur" : 300 }, "items" : "voidanim" } }, "autop": { "state": "disabled", "phrase": "", "count": 10 } }

Cel mai lung cuvânt din lume și cel mai lung cuvânt din limba română

Am primit sugestia și, într-adevăr, cred că merită să menționăm asta aici. E cumva un caz excepțional, pentru că genul ăsta de cuvânt nu poate apărea în DEX sau DOOM, fiind un termen de specialitate.

Așadar, cel mai lung cuvânt din limba română pare să fie pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză și se referă la ”o pseudoboală a plămânilor provocată de inhalarea prafului de siliciu vulcanic”. În schimb, cel mai lung cuvânt din lume pare să aibă 189819 litere și este de fapt denumirea științifică a unei proteine (titin). Dacă aveți răbdare să vă uitați la asta, aflați și care e cuvântul:

Sursa informației este articolul acesta, dar a ajuns la noi grație Moliei Arogante (apropo, mulțumim pentru sugestie! :).

PS: Dar de ce n-ar fi ăsta și cel mai lung cuvânt din limba română, doar că s-ar termina cu ”leucină” în loc de ”leucine”?

EmiCel mai lung cuvânt din lume și cel mai lung cuvânt din limba română
Share this post

14 comments

Join the conversation
 • Catalin Cerga - April 19, 2013

  Oare care e cel mai lung comentariu in limba romana?

 • Emi - April 19, 2013

  Nu știu care e, dar aș paria că e pe o temă politică sau religioasă :)

 • Silvia - April 19, 2013

  Hippopotomonstrosesquippedaliophobia, gen. :)

 • Tatiana - April 19, 2013

  Stiu ! Asta-i frica de hipopotamii monstruosi care pedaleaza, nu? Ce m-am prins… :)
  “Hippopoto-monstroses-qui-ppedalia-phobia”

 • Tatiana - April 19, 2013

  Cataline, de la noi d’aci? Stiu eu, da’ nu spun nici moarta, ca-l iubesc!

 • Catalin Cerga - April 19, 2013

  Dragostea e oarba, pare-se. :)

 • Tatiana - April 19, 2013

  Ei, in cazul meu n-as spune chiar asta, dar… olecuta zbanghie tot e.

 • Deea - May 20, 2013

  Tatiana si silvia cuvantul Hippopotomonstrosesquippedaliophobia nu este frica de hipopotami monstruosi ci este teama de cuvinte lungi….de aceea are la sfarsit ,,phobia” pt k este o fobie….asta asa k pt cultura voastra generala…;)

 • Silvia - May 20, 2013

  Nu ştiu când am spus eu că e vreo teamă de hipopotami. Pare-mi-se că vorbeam de cuvinte lungi. Credeam că are sens primul meu comentariu. Tot pentru cultura generală. :)

 • Tatiana - May 20, 2013

  “Lu’ cineva” ii lipseste cu desavarsire simtul umorului !
  Deea, multumim pentru grija ta, deja ma simt mult imbogatita cultural :)))

 • Bogdy - June 23, 2013

  stiu sa il scriu :))
  pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioză

 • mariusmaniac - September 6, 2013

  Acest cuvant este de fapt un mod extrem de complicat de a spune silicoza ( este o forma de silicoza numita “plamanul negru” intalnit la minerii, nu din vulcane ci din minele de carbuni). Nu cred ca este vreun om intreg la minte sa il foloseasca. In fapt este un pseudo-cuvant inventat prin anii 30 de un nene britanic. Este totusi o eroare in articol, cel mai lung cuvant in limba romana, si folosit de altfel este tot un TERMEN DE SPECIALITATE, bineinteles tot medicina, si are 25 de litere care ESTE cuprins in DEX98 si este “ELECTROGLOTOSPECTOGRAFIE”, o procedura medicala. Mai sunt si alte cuvinte mai lungi, necuprinse in dex, deoarece ele denumesc termini chimici si ar fi inutil sa insiram toate substantele la care ne putem gandi in dex. Iar filmuletul de 3 ore cu un om tare plictisit care citeste de fapt o insirare de nume de aminoacizi, repetandui in secventa lor din structura lantului proteic, din punctul meu de vedere este o gluma, proteina aceea are un nume complicat dar cu siguranta nu unu care necesita vreo 3 ore ca sa il poti pronunta, ca aceasta proteina sunt multe altele, la fel de lungi, este ca si cum eu, in loc de APA, as spune HIDROGENOXIGENHIDROGEN…

 • mariusmaniac - September 6, 2013

  Amuzant ca fobia de cuvinte lungi este definita de un cuvant…. LUNG RAU, si complicat:)). Tare as vrea sa vad cum spune o persoana care chiar sufera de hipopotamii astia, ca are aceasta boala:)) OH THE IRONY

 • Cazacu Gabriel - January 20, 2014

  Omul asta din video pronunta aceleasi 20-30 de cuvinte in ordini diferite. Aiurea…

Join the conversation

Related Posts