Țineți minte că v-am instigat la lectură? Ei bine, a fost o săptămână complicată, dar am reușit să termin aseară Roz tranchilizant. V-am mai spus pe parcurs despre una, despre alta și aici și pe Facebook, dar azi începe epoca lui David și Goliat, așa că vă scriu de-a valma ce mi s-a părut cel mai interesant de dat mai departe din volumul proaspăt terminat. Bine, pe alocuri a fost greu să fiu selectivă, pentru că e plină cartea asta de studii, experimente și descoperiri interesante și, chiar dacă unele mi-erau cunoscute din facultate, la final tot mă declar semnificativ îmbogățită. Inclusiv lexical:

Intrepid = (marcat ca livresc) care nu dă înapoi în fața greutăților, care înfruntă pericolul; brav, curajos, îndrăzneț, cutezător.

Carură = formă a umerilor și a spatelui cuiva; siluetă; anvergură.

Obroc = danie; veche unitate de măsură, respectiv un vas mare de formă cilindrică și/sau conținutul său, folosit ca respectiva unitate de măsură sau pentru păstrarea ori transportul cerealelor; coș de nuiele fără fund folosit la prinderea peștilor.

Insidios = (recunosc, îl știam doar pe englezescul insidious) care caută să înșele, viclean, perfid, șiret; termen medical folosit pentru o boală care apare pe nesimțite, fără manifestări vizibile; termen de specialitate folosit pentru un gaz de luptă care își manifestă acțiunea asupra organismului mai târziu.

Tripou = local, stabiliment cu jocuri de noroc.

De asemenea, deși nu le-am găsit nici în DEX și nici în DOOM (probabil pentru că tind să fie mai degrabă termeni de specialitate), am descoperit și conceptul de aptronim (un nume care i se potrivește foarte bine celui care îl poartă), respectiv ideea de nume disfluent (să-i zicem un nume dificl de pronunțat). A, și dacă tot vorbim despre nume, poate o să vi se pară și vouă interesant că Viaceslav Voronin, al cărui nume înseamnă ”sclav” în limba rusă, a decis, împreună cu soția sa Marina, să-și scutească fiul de asocieri nefericite cu numele, așa că l-a numit BOHdVF260602, un acronim pentru ”Biological Object Human descendant of the Voronins and Frolovs, born on June 26, 2002”. Mă rog, nu prea l-au lăsat autoritățile să-l declare așa, oricum îl strigă ”Boch (pronunțat aproximativ Bociîi)” și e foarte discutabil dacă asta îl va scuti de neplăceri sau din contra, dar e interesant de citit întregul context și de văzut cum ne influențează viața numele pe care le purtăm.

Bonus, am aflat că s-ar putea să fie o idee bună să renunțăm la pixul roșu pentru corecturile școlare și, complet fără legătură (sau nu?), mi-am clarificat originile celebrului efect al fluturelui (mi-era cunoscut conceptul, dar nu știam că ar fi creația lui Lorenz).

Voi ce ați citit în ultima săptămână? Ce merită împărtășit?